Over de politieke zeden in onze stad; nr 1

Zijn die er dan. Ja de manier die de politiek in deze stad hanteert bij het met elkaar omgaan is inderdaad echt Nieuwegeins. Dat wil zeggen redelijk ontspannen met een zekere hang naar leven en laten leven! Zijn er dan geen kwalijke zaken! Jawel maar we doen het niet onvriendelijk.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk incidenten en confrontaties waarbij het redelijk stormachtig toe gaat! Soms worden er dan geen schoonheidsprijzen gewonnen! Persoonlijk vind ik het gedwongen vertrek van Jacqueline Verbeek als wethouder dat ook niet verdienen. De VSP heeft daar ook voor gestemd omdat de verhoudingen nu eenmaal niet meer klopten. Maar of het daarna beter ging met het College?

Dat soort aandacht trekkende zaken behoren echter tot de uitzonderingen en wat ons betreft blijft dat ook zo. De inwoners van Nieuwegein hebben er namelijk weinig aan!

Dat geldt trouwens voor wel meer politieke bezigheden, die qua vorm toch vaak een spel zijn van en voor de politiek! In Den Haag zien we dat dagelijks en in mindere mate vindt het in de raad van Nieuwegein ook plaats. Zo kan er opgewonden gediscussieerd worden over procedurele onderwerpen, kan men zich druk maken over de manier waarop zaken gezegd worden en is men verder heel beleefd bezig elkaar van tijd tot tijd een oortje aan te naaien. Het systeem leent zich er ook toe. Of het efficiënt is, blijft een vraag! Moet u dat de politiek kwalijk nemen. Ik vind van niet. Het zijn normale burgers die in het circuit meedraaien. Ze maken dus ook normale fouten. Daarbij komt dat een alternatief zonder de bovengenoemde eigenaardigheden waarschijnlijk ook zo de nodige haken en ogen kent. Een technocratie zou al lang verkozen zijn, wanneer er gebleken was dat het beter werkte. Dus toch maar gewone mensen in de politiek met alle voordelen en nadelen van dien. Daarom vanaf de kant roepen dat het niet deugt en dus maar niet meer stemmen, draagt natuurlijk niets bij! De democratie is wel gebouwd op de veronderstelling dat u mee wilt doen. Niets doen is zonde. U weet toch dat ze de helft van ons geld uitgeven! Daar zou ik bij willen zijn! Kunt u dan onmiddellijk scoren? Nee maar later misschien juist wel. Het hangt voor een groot deel ook van uzelf af!

Geen kritiek dus? Ja wel degelijk! Fractie discipline! Dat systeem heeft soms een perfide invloed op de kwaliteit van het politieke bedrijf en de rest van de organisatie krijgt ook een klap mee! In het kort. Het is een systeem dat de collegepartijen bindt met het college. Men ondersteunt dus het college door met hun plannen in te stemmen! Uitzonderingen worden binnen de fracties van te voren intensief besproken. Zo waren er partijen die bij het Koffieshopbeleid verdeeld stemden! Daar is niets mis mee. Wanneer een college echter voortdurend voor het minste of geringste weggestemd kan worden wegens een gebrek aan meerderheid, is er geen basis om weloverwogen te werken. Kunnen pijnlijke of gevoelige zaken nooit afgehandeld worden. Een beetje numerieke zekerheid is de basis van de werklust van elk college!

Wanneer het systeem echter ertoe leidt dat met de oogkleppen op vóór alle collegeplannen gestemd wordt, ook op die van een op zijn minst uiterst dubieuze kwaliteit qua haalbaarheid en financiering, dan is de vraag waar de Conseiller-municipal, of te wel de raadgever van de gemeente, gebleven is. Hij of zij is gereduceerd tot een monddood persoon. Hij of zij is geen raadgever meer maar een jaarknikker in het belang van de partij en het college! De inwoners van de stad zijn dan soms allang vergeten. Het speelt in extremis maar een beperkt aantal keren per jaar dat werkelijk cruciale zaken aan de orde zijn. Maar wanneer er praktisch zekerheid is dat de raad toch makkelijk “om” gaat, kan er door de bureaucratie wel degelijk misbruik van gemaakt worden.

Hier komen de fractievoorzitters van de partijen om de hoek kijken. Hoeveel fractiediscipline kan je eisen wanneer de plannen dubieus zijn. Wat zijn de consequenties van het blijven steunen van het college en wat zijn de consequenties van daarmee ophouden! Het is uiterst boeiend om te zien hoe de fractievoorzitters in moeilijke situaties daarmee omgaan! Wij zijn bij de VSP heel benieuwd hoe dat uit gaat komen nu de ontwikkelingen van de Binnenstad van Nieuwegein weldra hele belangrijke beslissingen noodzakelijk maken! Beslissingen die de bevoegdheid van het college misschien te boven gaan! Hoe gaat het mengsel van macht en verantwoordelijkheid de partijen aanzetten tot het verdedigen van de belangen van de Nieuwegeiners. Waarbij we niet moeten vergeten dat niet alle Nieuwegeiners dezelfde belangen hebben!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk