Over de parkeerchef van Utrecht

Voor een stad als Nieuwegein die in het centrum straks voor een groot deel onderbouwd zal zijn met ondergrondse parkeerplaatsen, gaf het verhaal van een paar weken terug over de parkeerchef van Utrecht te denken. Misschien beïnvloedt door het grote graaien om hem heen, kon onze man zijn hebzucht niet meer onder controle houden en graaide een beetje mee. Zo te horen was het “klein bier” zoals onze oosterburen dat zo aardig zeggen. Groot genoeg toch om zodanig op te vallen dat collega’s e.e.a. te weten kwamen. Daarna was het kwestie van tijd, misschien van rechtschapenheid of gewoon ergernis of jalousie! Maar iemand ging aan het praten.

De mannen van de grote treinroof in Engeland wisten dat ze het land uit moesten om nooit meer terug te komen. Hadden ze goed nagedacht en een heel leven aan de rand van een zwembad echt goed ingeschat, dan hadden ze het misschien wel niet gedaan. Je hele leven in een luxe gevangenis met als vooruitzicht een minder luxe? Maar ook kruimeldieven begrijpen kennelijk niet waar ze aan beginnen. Ook door kleine zaken raak je je vrijheid kwijt. Elke dag die angst dat je verlinkt wordt. Elke dag de vraag of het nog niet ontdekt was. Een onsje voordeel en tonnen zorgen.

De moraal van het verhaal? Ach niet menselijks is ons vreemd. Dus is een goede waarschuwing van tijd tot tijd is heel goed op zijn plaats. Mensen laten zien wat de risico’s zijn kan ook heel veel ellende vermijden. Maar net zo belangrijk is toch een controle systematiek die goed gevolgd en gecontroleerd wordt. Nieuwegein krijgt straks een Parkeergarage BV of iets van dien aard. Daar lopen straks ook controleurs en ander personeel rond. Daar moet onderhoud gepleegd worden en misschien ook verbouwingen. Voordat je het weet gebeuren er dingen die je liever niet hebt. Het zal dus aandacht en energie vergen om een en ander in goede banen te leiden!

Dat vraagt dus om vooruitdenken, goede procedures en goede controle op de navolging daarvan. Nieuwegein heeft in de ogen van de accountants een goed werkende administratie en we doen het beter dan menig ander gemeente in deze provincie. Dat is positief en goed om te weten. Er was toch een schoonheidsfoutje. Een afdeling deed zaken die niet contra gesigneerd waren. Het was zonder consequenties en kon gewoon achteraf gerepareerd worden door eenvoudig weg de handtekeningen te plaatsen. Einde verhaal. Voor de accountant wel. Voor de organisatie eigenlijk niet. Er moet een discipline zijn die maakt dat zoiets niet gebeurt. Neem nu aan dat er wel een fout in zat en dat die niet met een handtekening gerepareerd zou kunnen worden. Neem aan dat het ook nog om een fors bedrag gaat! Goed u heeft het begrepen.

En zeg nu niet dat zoiets natuurlijk nooit voorkomt of wel meevalt. Wanneer er iets gebeurt is het altijd zeker dat er nog meer gebeurt. Zie ook het voorlopig bestemmingsplan voor de binnenstad wat niet goed was. Dat moet dan gerepareerd worden inclusief opnieuw inspreken! Ach ja allemaal kleinigheden. En het veroorzaakt geen groot ongemak. Maar het kost wel geld en is aanleiding voor sommige om alles van de gemeente tegen het licht te houden. Immers ze maken af en toe grove fouten. Dus kijken we nog eens keertje extra en wordt het eigenlijk een sport om fouten te vinden. Dat kan gevolgen hebben. Terwijl het niet nodig was. Do it right the first time werd bijna dertig jaar geleden uitgevonden. Het principe is nog steeds waardevol. Ook wat betreft procedures en controle. Tegen graaiende medewerkers maar ook ter bescherming tegen vergissingen van hardwerkende goedwillende ambtenaren. Nieuwegein let op uw saeck!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren