Over de geheimen van de binnenstad

Volgens de informaties die we als commissieleden Binnenstad tot nu toe mochten ontvangen zou deze maand het OOB goedgekeurd moeten worden. Daartoe kregen we de glimmende folders die de Nieuwegeiners ook gekregen hebben. Daarnaast was er nog een geheim stuk van maar liefst 50 pagina’s gevuld met verhalen en cijfers. Aardig die geheime stukken. Normaal is geheim bedoeld om te vermijden dat vertrouwelijke informatie bij aannemers, uitvoerders en andere partners van de gemeente komen, waardoor die eventueel onnodig voordeel zouden kunnen verkrijgen. Een terechte maatregel die met mate toegepast niet onverstandig schijnt te zijn.

De commissieleden die nu meer dan twee jaar in de commissie Binnenstad hebben mee gedaan, kunnen een roman schrijven over de belevenissen in de commissie. Zo werden de problemen rondom de binnenstad in zogenaamde tranches onder gebracht en werden aan de commissie getoond zonder het in stemming te brengen. Er werden kernkwaliteiten en stadsplein, cultuurplein met natuurlijk cultuuruitstraling, een wandel- en fietspromenade met Manhattan-achtige perspectieven getoond in glossy OOB-magazines. Uitgebreid werd er gediscussieerd over de Kom en achthonderd stoelen en even rustig kregen we vervolgens een verhaal dat het er maar 600 moeten worden. Over de onderhandelingen niets dan goeds en de collegepartijen herhaalde voortdurend en met uithoudingsvermogen dat het allemaal wel goed komt en dat ze vertrouwen hebben.

Deze geheimhouding snoerde de commissieleden de mond. Door middel van bluf wordt gesuggereerd dat de verhalen in die tranches in feite al geaccepteerd waren. De afdeling communicatie van de gemeente presteerde het over een raadsbesluit te spreken terwijl dat er niet was, iets wat al eerder door anderen aan de accountants ook verteld was. Over de tranches stemmen is nooit gebeurd en nu mogen we over de rozengeur en maneschijn inhoud van het genoemde glossy magazine in drie delen stemmen!

Eigenaardig hoe dit college het dualistische systeem interpreteert. Dom hoe de raad zich laat uitschakelen en zich tot stemvee gereduceerd mag zien. Vreemd dat de raad als hoogste orgaan niet gebruikt is als dekking bij de onderhandelingen, als de noodstop. Aardig hoe Corio ongetwijfeld plezier heeft gehad over al die geheimhouding die het hen mogelijk maakte zonder al te veel weerstand het onderste uit de kan te halen, waarbij we moeten afwachten of ze dat al hebben! Ongelofelijk dat de raad nu het OOB mag goedkeuren gehandicapt door geheime bijlagen waar de werkelijke problemen in staan, als ze daar al staan, waarover gezwegen moet worden.

De naïviteit van het college is groot. Bij het onderhandelen, bij de publiciteit daar omheen, bij de geringe opkomst voor de inspraak wat als een teken gezien schijnt te worden dat de bevolking van Nieuwegein het een goed plan vindt, en bij de presentatie van dit plan. Zo gaat men er bij het OOB van uit dat het plan integraal uitgevoerd gaat worden. Ja u moet even zoeken maar het staat er en is gevaarlijker dan u denkt. De Verenigde Senioren Partij denkt dat een heleboel zaken nog lang niet zo vast staan als gesuggereerd wordt. Laten we dan ook zo verstandig zijn om wanneer we beginnen projecten stuk voor stuk op hun merites te bekijken en te beoordelen op hun maatschappelijke of financiële effecten. In de meerjaren begroting voor 2004 heeft het college dat ook als zodanig onder de risico paragraaf geschreven. In de meerjarenbegroting voor 2005 is die paragraaf verdwenen. “Omdat het risico nu duidelijk in kaart gebracht was” of woorden van gelijke strekking, aldus een van de wethouders. Over naïviteit gesproken. Alsof terug komen op een standpunt geen teken van wijsheid is speciaal wanneer we zoals in Nieuwegein, zuinig moeten zijn. We beginnen hier toch geen Betuwelijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk