Over de binnenstad en de kunst van het verkopen

Een prominent VVD raadslid merkte na de laatste commissie binnenstad op dat ik zeker tegen de binnenstadsplannen zou stemmen. Het verbaasde mij enigszins maar hij vulde kalmpjes aan dat ik vanaf het begin al tegen was. Hij herinnerde zich heel helder hoe ondergetekende al bij de eerste presentatie vragen stelde over de bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden van de binnenstad. Problemen die wat de V.S.P. betreft nog echt niet adequate zijn opgelost. En hij wist nog dat tijdens een vergadering in de Kom er door mij een hartstochtelijk, veel te hartstochtelijk volgens de mensen van het CDA waartoe ik toen behoorde, pleidooi was gehouden om niet zulke grote risico’s te nemen. Later, veel later, werd het pas duidelijk dat mijn instinctieve benadering van toen geheel correct was.

Wanneer we weten dat de eerste plannen uitgingen van de gedachte geen kosten voor de burgers van Nieuwegein. Het project betaalt zichzelf. Dat later de kosten begonnen te komen en bijvoorbeeld het CDA sterk gekant tegen 100 gulden kosten per Nieuwegeiner was. Dat nog weer later zonder enige besluit er een vorm van consensus was om het plan eens door te werken en te kijken wat we zouden kunnen krijgen voor een kosten plaatje tussen de 35 en de 45 miljoen euro. Dat we nu op 48 miljoen zitten en de vraag is of het nog niet duurder wordt nog altijd niet te beantwoorden is! Dan was de oproep van toen om voorzichtig te zijn zeer terecht.

Ben ik nu tegen de binnenstadsplannen. Binnen de politiek correcte rechtlijnigheid die mijn VVD-collega misschien van mij verwacht, zou dat zo moeten zijn. Maar om de waarheid te zeggen is dat nog niet zo zeker. Het is wel het makkelijkste. Lekker vanuit de oppositie tekeer gaan tegen het plan. Het levert misschien nog stemmen op ook! Maar binnen de V.S.P. waren en zijn er mensen bijzonder enthousiast over de plannen tot verbetering van de binnenstad. Zij zagen die droom en de mogelijkheden die daarachter lagen. Vrij vertaalt werd dat het V.S.P. standpunt. Het mag wat kosten maar maak er wat goeds van. Alle waar is naar zijn geld en wanneer we het nu heel goed doen hebben de mensen van onze stad voor tientallen jaren plezier van al dat harde werk dat er nu verricht wordt!

Langzamerhand is dat enthousiasme verdwenen. De droom werd teniet gedaan door moeilijke verhalen over Corio en de onderhandelingen, door parkeerperikelen en vooral door het feit dat we via een heftig gecompliceerd verhaal over tranches de kwaliteit van onze binnenstad zo vervaagd hebben dat er de vraag is of er nog wat komt behalve een onwijze toren van meer dan 100 meter hoog, en misschien wel twee, of anderhalf of wat het beste uitkomt. Nu mag u stellen dat ik beter zou moeten weten. Ja allicht, ik lees alle stukken en zit in de vergaderingen, ook in de geheime. Een goed deel van de burgers van onze stad echter begrijpen er al tijden niets meer van. De heer Ytsma kan dan ook best trachten een referendum op te starten over parkeren met verkeerde argumenten en wat dies meer zij. De politiek veroordeelt dat heftig. Maar wie verdedigt er eigenlijk onze binnenstadsplannen. Wie zegt dat het helemaal puntgaaf wordt! Wie vertelt wat er naast de kosten de baten zijn? Wie zorgt ervoor dat die nieuwe binnenstad gaat leven.

Terecht stelt het CDA bij monde van de heer Wijntjes dat de inspraak wel moet gaan over zaken die door het college nog niet beslist of ondertekend zijn. Het OOB bevindt zich typisch in dat stadium. Maar als grootste coalitiepartij zou het CDA zich ook eens zorgen moeten maken hoe de presentatie gedaan en de discussie gevoerd moet worden bij die inspraakrondes. Daar mag best eens op getraind worden. Daar zou een commerciële man als de heer van Randwijk misschien best eens daadwerkelijk voorop moeten gaan bij het verkopen van de plannen! En dan mag Corio wel eens helpen met duidelijke onderbouwing over de hoeveelheid koopkracht van de consumenten die haar plannen naar de binnenstad gaan trekken, zodat ook de middenstand een duidelijk beeld krijgt en begrijpt dat na een moeilijke periode van bouw en hinder er weer grote kansen in die toekomstige binnenstad liggen! Gaan we er wat van maken? Dat is de vraag die wij graag stellen aan de 18 raadsleden van de collegepartijen en aan de anderen ook. We zijn benieuwd naar hun antwoord! Daar hangt voor een groot deel vanaf hoe de V.S.P. over de binnenstadsplannen denkt om al dan niet haar fiat te geven.

Uw commentaar en of aanvullingen worden gewaardeerd!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk