Oudste woonschip van Nederland gered van de sloop

Op woensdag 20 april aanstaande verlaat het oudste woonschip van Nederland definitief haar vaste ligplaats aan de Nieuw Mijndensedijk in Loenen a/d Vecht. Dit na een verblijf van + 80 jaar! Voorlopig station voor dit woonschip met de naam ‘De Zwerver’ wordt Museumwerf Vreeswijk, waar ze zal worden gerestaureerd.

‘De Zwerver’ is een uniek woonschip dat voorgedragen is door de Landelijke Woonboten Organisatie als cultuurhistorisch erfgoed. Ze is vermoedelijk ook de enige Overijsselse praam die in ijzer is gebouwd. Het schip is in 1900 ontworpen door kunstenaar/graficus/verzamelaar en schrijver Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) en trok na voltooiing de internationale pers. De schoonheid van het woonschip zit vooral aan de binnenkant. Het oorspronkelijke interieur, een mix van exotische houtsoorten, elementen uit oude gebouwen en kunstwerken en versieringen gemaakt door Nieuwenkamp zelf, is grotendeels intact.

Ruim twee jaar stond het woonschip te koop. Sloop was een laatste optie. Schenking bood uitkomst. Voorlopige eigenaar is de Stichting Museum Nieuwenkamp die het schip op korte termijn zal overdragen aan stichting De Zwerver (i.o.). Behoud voor de toekomst en het vinden van een definitieve ligplaats en bestemming voor het schip zijn de volgende stappen waar de nieuwe Stichting De Zwerver zich voor inzet. ‘De Zwerver’ zal woensdag 20 april rond 18.00 uur aankomen bij Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren