Ouderen in Nieuwegein kunnen een blijverslening aanvragen

Ouderen in onder meer Veenendaal en Nieuwegein kunnen een blijverslening aanvragen. Met de lening kunnen aanpassingen in huis worden gedaan, zoals het weghalen van drempels of het aanpassen van de badkamer. Omdat weinig ouderen de regeling kennen, wil de Stichting Zilver Wonen er meer bekendheid aan geven.

In augustus 2016 berichtte De Digitale Stad Nieuwegein al het volgende: ‘De gemeente Nieuwegein trekt bijna anderhalf miljoen euro uit om mensen langer thuis te laten blijven wonen. Nieuwegein is hiermee de eerste gemeente in de provincie Utrecht die komt met de zogeheten ‘blijverslening.’ Het betreft een lening die de gemeente verstrekt om je huis zo aan te passen dat je er langer in kan wonen als je oud wordt of bijvoorbeeld een gehandicapt kind hebt. Het benodigde geld haalt het College van Burgemeester en Wethouders uit de begroting van starterswoningen.’

Uit een onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken, die ondersteund wordt door ouderenbond ANBO in Woerden, bleek onlangs dat ongeveer de helft van de ouderen zich zorgen maakt over zijn woonsituatie. Zo’n 80 procent wil zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen, maar de helft van de respondenten verwacht dat hiervoor aanpassingen nodig zijn. Nieuwegein telt een relatief grote groep oudere inwoners. De komende vijftien jaar komt Nieuwegein ruim 1.000 woningen tekort waarin wonen en zorg gecombineerd kunnen worden.

UITKOMST
Hoewel zo’n 60 procent van de ouderen een huis met overwaarde heeft, betwijfelt 70 procent van de ouderen of de bank wel bereid is tot een lening voor een noodzakelijke verbouwing.

“De blijverslening biedt dan uitkomst. Alleen kent slechts 4 procent van de senioren deze lening of woont in een gemeente die deze aanbiedt,” stelt Staal. “Terwijl uit ons onderzoek blijkt dat zo’n 104.000 ouderen hier gebruik van willen maken.”

REKENWONDER
Volgens Staal is het belangrijk dat ouderen thuis kunnen blijven wonen. “Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat er snel iets moet gebeuren”, legt Staal uit. “We hebben 3 miljoen ouderen en 40 procent van de gemeenten zegt nu al een tekort te hebben aan seniorenwoningen. In 2020 is dat tekort gegroeid tot meer dan de helft van de gemeenten.”

De stichting is gestart met een speciale campagne om de blijverslening meer bekendheid te geven. De lening is overigens een initiatief van het Rijk. Per persoon gaat het om bedragen tussen de 5.000 en 50.000 euro.  Meer gemeenten in Nederland willen er in 2017 mee beginnen. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden. De blijverslening is de tegenhanger van de starterslening, waarmee gemeenten garant staan om jongeren de kans te bieden hun eerste eigen huis te kopen.

Aanvragen kan via Chris Versluijs, beleidsadviseur Ruimtelijk Domein in Nieuwgeein, tel: 14030.

Foto: Smienk Trapliften

2 thoughts on “Ouderen in Nieuwegein kunnen een blijverslening aanvragen

  1. Rob

    Is het misschien mogelijk om aan te geven hoe en waar een blijverslening aangevraagd kan worden en eventueel de website waar een en ander na te lezen is?

    1. Martin Reijmerink

      Voor wie is dat en hoe vraag je hem aan?

      De Blijverslening is bestemd voor ouderen met een eigen woning, die graag langer zelfstandig willen wonen en daar extra financiën voor nodig hebben en voor huiseigenaren die een acute zorgvraag hebben. De Blijverslening is een hypotheek tegen gunstige voorwaarden. Het geld wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de aannemer wordt betaald. De lening kan variëren tussen minimaal € 5.000,00 en maximaal € 50.000,00.

      De gemeente voert de aanvraag- en beoordelingsprocedure uit. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voert de inkomens- en krediettoets uit. Dit fonds verzorgt de feitelijke verstrekking van de lening en voert het volledige beheer van de Blijverslening.

      Aanvragen kan via Chris Versluijs, beleidsadviseur Ruimtelijk Domein, tel: 14030.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk