Katern

Oudere vrijwilligers houden voetbalclubs draaiende

Het nieuwe sportseizoen gaat weer van start. Amateurvoetbalclubs drijven op vrijwilligers, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Zeker na twee jaar corona, waarin veel van hen iets anders zijn gaan doen. De trouwe, harde kern houdt de clubs echter overeind. Dat zijn veelal senioren. Week in week uit zetten zij zich met hart en ziel in.

Driekus Betzold (77) is vrijwilliger bij JSV Nieuwegein, onder meer als trainer van het damesvoetbalteam. ‘Zo lang ik kan, blijf ik actief’’ aldus Driekus.

Driekus Betzold (77)

“Elke maandagochtend komt de vrijwilligersgroep bijeen in de kantine om koffie te drinken en te kletsen. We houden de boel draaiende. Vuilniszakken legen, vlaggen weghalen, opruimen. Die gezelligheid is voor mij het belangrijkst. We hebben een hoop lol. ‘Ik doe het voor de koffie’, zeg ik altijd. Een jaar of tien geleden vroeg een kennis mij als trainer voor het damesvoetbalteam. Daar zei ik geen nee tegen. Ik ben echt een voetballer, al zo’n 67 jaar met voetbal bezig en nog steeds kan ik er geen afscheid van nemen. Vroeger speelde ik betaald voetbal bij DOS en ik ben naast mijn vrijwilligerswerk ook nog jeugdscout bij Feyenoord.”

Op zaterdag staat Driekus vanaf acht uur op de velden nom te scouten. Niet alleen bij JSV, ook bij andere clubs. Driekus: “Als ik niet geblesseerd ben, doe ik op maandagochtend mee met walking voetbal voor zestigplussers. Daar weet iedereen het beter, want de meesten zijn coach of trainer geweest. De rest van de tijd steek ik in het trainen van het damesteam. Het is heel anders dan bij de mannen. Een verademing! Het is wat menselijker, al heb ik me wel moeten aanp[assen. Ik heb geleerd mijn taalgebruik te veranderen en wat minder bot en grof te praten. Daar houden ze niet van. ?Als ik een vergissing maak, kom ik er heel snel achter, dan staan er zestien dames om me heen om me erop te wijzen. Maar hebben ze met z’n twaalven een feest, dan bellen ze me ook. Al zeg ik dan meestal: dacht het niet, ik ga niet tussen allemaal dames zitten. Ik ben trots op wat ze bereikt hebben: vijf keer kampioen in tien jaar! Zo lang ik kan, blijf ik actief als vrijwilliger bij JSV.”

©MAX Magazine 2022

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk