Oude sneltram naar museum?

Provinciale Staten hebben het cultuur- en erfgoedprogramma 2020 – 2023 vastgesteld in de digitale Statenvergadering van woensdag 3 juni jl. Er komt een conferentie over laaggeletterdheid en er wordt onderzocht of de oude sneltram naar het museum kan. Ook komt er budget beschikbaar om de gevolgen van de stikstofproblematiek voor de provinciale organisatie op te vangen.

Sneltram
Op 29 mei 2020 reed de oude SIG sneltram na 37 jaar zijn laatste ritten tussen Utrecht en IJsselstein en Nieuwegein. In Utrecht zal de laatste rit met de SIG tram op vrijdag 3 juli zijn. Provinciale Staten hebben het college verzocht de mogelijkheden te onderzoeken om een oude sneltram te schenken aan het Nederlands Transport Museum in Nieuw Vennep.

Het college informeert Provinciale Staten zo spoedig mogelijk over de mogelijkheden en voorwaarden. Met de schenking kan één exemplaar van de oude SIG sneltram Serie 5000 gered worden van de sloop. Het initiatief voor de reddingsactie richting Provinciale Staten kwam van de Tramweg-Stichting.

Over De Tramweg-Stichting
De Tramweg-Stichting, opgericht op 11 augustus 1965, steunt pogingen om Nederlands trammaterieel te restaureren, voor het nageslacht te bewaren en er zo mogelijk mee te rijden.

Om dat doel te bereiken, probeert de TS financiële middelen te vergaren om daarmee tot sloop gedoemde tramrijtuigen te redden. Niet iedere tram natuurlijk; het moet wel gaan om bijvoorbeeld de laatste vertegenwoordiger van een bepaald type, of een rijtuig met een bijzondere levensloop, et cetera.

Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met plaatselijke vervoersmusea, het Nederlands Spoorwegmuseum en andere organisaties op het gebied van industriële archeologie. Ook internationaal bestaan contacten met verwante organisaties die zich bezighouden met het bewaren van mobiel erfgoed.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren