Oud-leerling enthousiasmeert scholieren voor techniek met zonneauto

Het Nuon Solar Team bezocht dinsdagmiddag 6 februari jl. het Oosterlicht College in Nieuwegein met zonnewagen Nuna8S. De zonneauto heeft de Delftse studenten twee wereldbekers en een wereldrecord opgeleverd. Oud-leerling van de middelbare school Willemijn van Rooijen (21) is een van de teamleden. Ze hoopt de scholieren te kunnen helpen bij hun studiekeuze door te laten zien wat je met een technische studie kan bereiken: “Ik wil met de verhalen achter deze zonneauto laten zien dat techniek veel meer is dan enkel droge rekensommetjes.”

Nuna8S, waarmee Willemijn het Oosterlicht College bezocht heeft, heeft al meer dan 8500 kilometer afgelegd. Met deze zonnewagen heeft het Nuon Solar Team namelijk al twee keer de wereldbeker mee naar huis mogen nemen; in 2015 uit Australië en in 2016 uit Zuid-Afrika. Bovendien is met de auto afgelopen zomer nog een wereldrecord verreden. Willemijn licht toe: “De auto mocht dit jaar eindelijk met pensioen, maar er schuilen nog veel verhalen onder dit hightech zonnepaneel. Ik hoop dat de leerlingen door deze verhalen net zo enthousiast zullen raken over techniek, duurzaamheid en innovatie als ik!”

Innovatiejaar
De 21-jarige uit Schalkwijk herinnert zich dat ook zij niet altijd wist wat ze met een technische studie zou kunnen bereiken. “Technische vakken vond ik altijd wel overtuigend leuker dan talen, maar ik had geen idee dat je er erg innovatief mee bezig kan zijn”, licht Van Rooijen toe. Met negen andere teamgenoten is Willemijn dit jaar bezig met een nog geheim project aan hun zonnewagen. De Delftse studenten hopen dit jaar niet alleen hun wereldtitel nog een jaar te mogen verdedigen, maar ook een brug te slaan naar de maatschappelijke behoefte van de auto van morgen. “Voor onze race in Zuid-Afrika dit voorjaar moet het allemaal af zijn. Dat moet de kers op de taart worden van ons drukke jaar!”, vertelt Willemijn.

Het Nuon Solar Team
Het Nuon Solar Team is het studententeam van de TU Delft dat zonneauto’s bouwt en racet. Afgelopen zomer hebben de Delftse studenten met Nuna9 hun wereldtitel voor de zevende keer verdedigd op de World Solar Challenge in Australië. Dit jaar staat in het teken van het doorontwikkelen van hun zonnewagen Nuna9. De nadruk ligt hierbij op hightech innovatie. In september 2018 doen de studenten mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk