Oud-gymleraar vrijgesproken van verkrachting leerling in Nieuwegein

Een 39-jarige man uit het Brabantse Raamsdonksveer is door de rechtbank vrijgesproken van verkrachting van een minderjarig meisje. Het slachtoffer zat tussen 2014 en 2017 op een middelbare school in Nieuwegein, waar de man als gymleraar en zorgcoördinator werkte. De rechtbank vindt dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de man het meisje verkracht heeft. De officier van justitie eiste een celstraf van drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man heeft het seksueel misbruik altijd ontkend.

Het meisje deed in 2022 aangifte tegen de gymleraar. Ze verklaarde onder meer dat ze een lange periode door hem is gedwongen tot het verrichten en ondergaan van seksuele handelingen. Hierbij zou ook sprake zijn geweest van penetratie.

De verdachte was niet alleen gymleraar, maar ook zorgcoördinator op de school. Hij was in die rol destijds ook een vertrouwenspersoon voor het meisje. Zij vond bij hem naar eigen zeggen een ‘luisterend oor’. Het seksueel misbruik vond volgens haar regelmatig plaats. Het zou begonnen zijn toen ze in de derde klas zat en eindigde toen ze de school verliet, na haar eindexamen.

Steunbewijs en vrijspraak
Om tot een veroordeling te komen, heeft de rechtbank, naast een verklaring van het slachtoffer, voldoende ‘steunbewijs’ nodig. In deze zaak waren er drie getuigen die een verklaring hebben afgelegd over wat het meisje jaren later over het vermeende misbruik verteld heeft. Daarnaast zijn er stukken waaruit blijkt dat het meisje in 2015 een soa opgelopen heeft.

Dat de verdachte het meisje verkracht zou hebben, is volgens de rechtbank niet bewezen. Het meisje heeft pas jaren later aan de getuigen verteld over het misbruik. Een van de getuigen verklaarde dat het meisje onrustig gedrag vertoont als ze bijvoorbeeld de naam van de verdachte hoort of in de buurt van zijn woonplaats komt.

Volgens de rechtbank is dit een indicatie dat er iets heeft gespeeld, maar wat dat precies is geweest, blijkt daar niet uit. Ook is niet zeker of het meisje een soa opliep door toedoen van de verdachte. De rechtbank vindt het steunbewijs in deze zaak daarom te mager en sprak hem daarom vrij.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk