Oud-burgemeester Mans Flik overleden

Oud-burgemeester Mans Flik is zondag in zijn woonplaats Nieuwegein op 86-jarige leeftijd overleden. Flik was van 1979 tot 1990 burgemeester van Nieuwegein. De PvdA-er was nauw betrokken bij het ontstaan van de gemeente Nieuwegein uit de kernen Jutphaas en Vreeswijk. Zijn partij herdenkt hem als een herkenbare oorspronkelijke socialist, lokaal bestuurder in hart en nieren en belangrijk bouwer voor Nieuwegein.

Voordat hij naar Nieuwegein kwam, was hij burgemeester van Vlagtwedde. Na zijn pensionering in 1990 was hij ook nog waarnemend burgemeester van Goes (1992) en van de gemeente Amerongen (1995). Vrijdag zal hij worden gecremeerd.

Detail: Tijdens zijn burgemeesterschap van Vlagtwedde werd Flik geconfronteerd met de problemen rond de aanleg van een militair oefenterrein in zijn gemeente, de mogelijke opslag van radioactief afvalmateriaal en de sociaal-economische achteruitgang van het gebied. Daarnaast waren er politieke problemen, omdat twee uit de PvdA afkomstige groeperingen elkaar fel bevochten; de ene groep onder leiding van de toenmalige wethouder en oud-douaneambtenaar Chris Hartog en de andere groep onder leiding van het raadslid en buschauffeur Geert Landlust. Deze problemen vormden het decor van de film Waar ligt de grens? van Lou Brouwers en Jaap Rodenburg. Flik liet de filmploeg, die tijdens een raadsvergadering door de open deur opnamen maakte, door de politie verwijderen. Flik weigerde, samen met zijn wethouders, de première van de film bij te wonen. De schrijver Hans Vernes schreef tegen deze achtergrond zijn thriller Het mysterie van Westerwolde.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk