Ordina in Nieuwegein in het nieuws

ICT-bedrijf Ordina in Nieuwegein staat centraal in een onderzoek naar het lekken van Defensiegeheimen. Een medewerker van Ordina, die als militair was uitgezonden naar Uruzgan, zou het bedrijf hebben getipt dat de informatiesystemen van de landmacht slecht werken.

Tv-programma ZEMBLA heeft een e-mail waarin de reserve-officier schrijft dat de slechte kwaliteit van de ICT bij Defensie commerciële kansen biedt voor Ordina. Defensie onderzoekt of de man strafbaar is. Minister Jeanine Hennis loopt daarmee vooruit op een uitzending van ZEMBLA aanstaande donderdag. Ze wil weten of de man zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden.

De reservist, een werknemer van Ordina die tijdelijk als inlichtingenofficier in militaire dienst was aangesteld, zou in 2009 vanuit Uruzgan een mail naar het Nieuwegeinse bedrijf hebben gestuurd over informatiesystemen van de landmacht. In de mail die volgens ZEMBLA als onderwerp “Opportunity voor Ordina” heeft, geeft hij informatie over de slechte kwaliteit van de gegevensopslag en de beveiliging.

ZEMBLA citeert uit de mail: “Heren, ik stuur dit mailtje even apart aan jullie, aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat” en “de ondersteunende systemen voor het inlichtingenproces (zijn) te kwalificeren als bagger.” Die informatie is niet alleen commercieel gevoelig, maar het uitlekken daarvan heeft ook gevolgen voor de veiligheid van militairen op uitzending.

De reserveofficier zegt tegen ZEMBLA dat hij voor het delen van de gevoelige informatie toestemming had van zijn toenmalige commandant. Ook Ordina schrijft in een formele reactie dat de de communicatie vooraf was afgestemd met het ministerie van Defensie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk