Oranjevereniging verbolgen op gemeente

In het artikel van het Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag met de kop ‘Plein moet gaan bruisen/Nieuwegein haalt Oranjefeest naar binnenstad’ vindt de Oranjevereniging in Vreeswijk suggestief, vooral omdat de indruk gewekt wordt, dat de oranjeactiviteiten alléén in het Stadscentrum georganiseerd worden. De Oranjevereniging heeft verbouwereerd kennis genomen van het artikel. Al tientallen jaren wordt jaarlijks Koninginnedag door een grote groep vrijwilligers en bewoners met groot enthousiasme en inzet georganiseerd, waar veel Nieuwegeiners graag naar toe komen.

‘Máánden tevoren wordt dit feest voorbereid, waarbij de gemeente bijtijds nauw bij betrokken wordt voor de vergunning, facilitaire ondersteuning en handhaving. Dat is dit jaar ook het geval. Zo gaat de gemeente een groot tv-scherm plaatsen in de Margrietstraat, zodat Nieuwegeiners niet thuis hoeven te blijven tijdens de gebeurtenissen in Amsterdam. Op nadrukkelijk verzoek van de gemeente wordt omreden van veiligheid en beheersbaarheid sinds 2005 het Oranjefeest in Vreeswijk ‘tussen de bruggen’ georganiseerd, waarbij het gebied feestelijk versierd wordt en in de toegangen met poorten opgebouwd. In de omliggende wijken kan geparkeerd worden, waarnaar verwezen wordt’ aldus de Oranjevereniging en is daarom verbaasd en verontwaardigd, dat Burgemeester Backhuijs in het artikel de indruk wekt, dat het Oranjefeest naar de Binnenstad gehaald moet worden en de andere Oranjefestiviteiten in Nieuwegein daarbij totaal niet noemt. ‘Ook de vrijmarkt op het Muntplein is om zeep geholpen door de gemeente, aldus Hans Schenk in een eerder artikel op De Digitale Stad Nieuwegein.

Ook de jaarlijkse Kunstmarkt die normaal buiten aan de Herenstraat werd gehouden is in feite om zeep geholpen door hem verplicht in het Stadshuis te houden. Momenteel ligt ook de Ondernemersvereniging Jutphaas in de clinche met de gemeente over de jaarlijkse Braderie op de Nedereindseweg.

De Oranje Vereniging Vreeswijk aan onze redactie: ‘Het ziet er naar uit, dat totaal voorbij gelopen wordt aan de andere activiteiten in Nieuwegein en dat alles maar in het nieuwe Stadscentrum van Nieuwegein moet gaan gebeuren of te wel ……. moeten de andere wijken in Nieuwegein ‘slaapwijken’ worden? Dat zal zeker ten koste gaan van het enthousiasme van de energieke vrijwilligers in die wijken.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk