Oranje boven!

Nederland én Nieuwegein maken zich op voor 30 april. Een dag die door velen gezien wordt als een historische gebeurtenis, in vele opzichten. Na vier vorstinnen krijgt Nederland, in het jaar dat ons Koninkrijk 200 jaar bestaat, weer een vorst. Een Willem, al laat Willem Alexander zich naar verluid liever Koning Willem-Alexander noemen en géén Koning Willem IV. De tijd en de volksmond zal het uitwijzen.

Hoe dan ook, 30 april beloofd een bijzonder dag te worden waarbij alle ogen een groot deel van de dag gericht zullen zijn op Amsterdam. In de Nieuwe Kerk zullen de officiële en protocollaire handelingen plaatsvinden die bij de inhuldiging van een vorst horen. Persoonlijk kijk ik met verbazing naar de weigerkamerleden van SP, PvdA, Groenlinks en Partij voor de Dieren die géén eed of belofte af willen leggen aan de nieuwe Koning.
Het afleggen van de eed of belofte is weliswaar niet verplicht en het heeft geen juridische betekenis, maar is toch óók bedoeld om uiting te geven aan de onderlinge verbondenheid van de koning met de volkeren van het koninkrijk, belichaamd in de parlementen van de landen van het koninkrijk. En als de Eerste en Tweede Kamer in 1992 unaniem hebben afgesproken dat de eed van de Koning wordt beantwoord met een eed van de Kamers, denk ik Kamerleden; maak géén keet, doe de eed! Dat zou niet meer dan logisch en fatsoenlijk moeten zijn. Dus mijn droom voor de nieuwe Koning is dan ook 225 trouwbeloften op 30 april!

Nieuwegein bereidt zich in ieder geval voor op een vorstelijke viering van de inhuldiging met op 26 april a.s. de officiële aftrap van de feestelijkheden. In het Natuurkwartier wordt dan samen met leerlingen van de Beatrixschool en de Willem-Alexanderschool de Koningslinde geplant. Een toepasselijk initiatief vanuit de CDA-fractie wat door het college is omarmd met als resultaat een feestelijke Oranje-bijeenkomst. U bent daar ook van harte bij uitgenodigd!
Aansluitend vinden ook in Nieuwegein de Koningsspelen plaats. Op alle scholen van Nieuwegein wordt extra gesport en is het weer hopelijk zonnig zodat veel kinderen lekker buiten kunnen spelen. Nieuwegein Beweegt met een koninklijk tintje!

In aanloop naar en op 30 april zelf vinden er natuurlijk ook veel feestelijke bijeenkomsten plaats verspreidt over de stad. Velen spreken al over een knalfeest. Sowieso door de inzet van vele vrijwilligers en het plezier dat de inwoners kunnen beleven in de stad, maar ook door de spetterende afsluiting van de festiviteiten met een vuurwerkshow aan de Lek, een samenwerking tussen de gemeenten Vianen en Nieuwegein. En dan niet te vergeten de komst van de Koning naar Nieuwegein op 30 mei. Weer een hoogtepunt rond deze troonswisseling.

Het CDA wenst alle inwoners van Nieuwegein goede Oranjedagen toe en een plezierige viering van 30 april. Wij hopen dat de vele inspanningen op zowel de feestelijkheden als op het waarborgen van de veiligheid en de openbare orde, zal leiden tot een goede viering van de komst van een nieuwe Koning.

Roelof de Wild
Raadslid CDA

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk