Opzienbare gast in de museumpassantenhaven van Vreeswijk

Als de weergoden haar gunstig gezind zijn, vaart op zaterdagmiddag 7 maart om 13 uur een opmerkelijk schip de Koninginnensluis binnen. Het is het Kasteelschip Vlotburg. Ze is op weg naar de museumpassantenhaven dat onderdeel is van Museumwerf Vreeswijk. Het museumschip zal zo’n zes weken in hartje Vreeswijk verblijven waar ze haar deuren opent om bezoekers mee te voeren naar de middeleeuwen. Vreeswijk is tot half april een bijzondere attractie rijker!

Terwijl veel zaken in de wereld deprimerend stemmen, is het verademend om de zinnen te verzetten en te duiken in de middeleeuwse jongensdroom van Lenny Vries. Eenmaal aan boord van zijn Vlotburg waan je je niet meer op een schip maar in een middeleeuws kasteel. Ridder Lenny en zijn jonkvrouwe Christel Dattler laten u aan boord namelijk kennismaken met het leven van de gewone man/vrouw in de tijd van de middeleeuwen. Je ziet er van alles en nog wat: een herberg, een huiskamer met kookgerei, wapentuig, de normale martelwerktuigen uit die tijd tegen een passend decor. Bovenop Lenny’s varende burcht wacht nog een verrassing: pony Herkules. Het dier was jarenlang metgezel van het paard Wodan dat eveneens op het kasteeldak woonde en met Lenny een ridderlijk span vormde. (Wodan overleed een paar jaar terug tot groot verdriet van de ridder.)

Jongensdroom
Toen Lenny in zijn kinderjaren de eerste afleveringen zag van de jeugdserie Ivanhoe, wist hij het zeker. Hij wilde geen ridder spélen, hij wilde een ridder zíjn. Dat sterke gevoel is niet meer geweken. De volwassen Lenny ging op zoek naar een huis dat recht zou doen aan zijn ridderschap. Maar ja, een kasteel kon hij zich niet veroorloven. Samen met Christel ontwikkelde hij het idee voor een varend kasteel. Lenny maakte eerst een schaalmodel om zijn ideeën aan de man te brengen. Dat leverde aanvankelijk veel hoongelach op. Maar Lenny en Christel waren vastberaden.

Intussen groeide Lenny’s verzameling aan bouwmaterialen en middeleeuwse attributen en aanverwant. In 2002 vond hij in België een geschikt vrachtschip als basis voor zijn plan. Het was de Andisa, een kempenaar uit 1924, 50 meter lang en 6.60 breed. Ruim drie en een half jaar lang werkten hij en Christel en een aantal kundige vrienden keihard om met het verzamelde materiaal het kasteelschip te verwezenlijken. En voilà, sinds 2005 varen Lenny en Christel met hun museumschip rond. Behalve in Nederland reizen ze ook door België en Duitsland tot in Zwitserland en Oostenrijk toe! Het is verfrissend te zien wat voor bijzonders je kunt doen met een gepensioneerd vrachtschip! En Lenny? Die is elke dag weer blij dat hij ridder mag zijn!

Lenny opent in Vreeswijk zijn varende kasteel voor publiek. Op aanvraag geeft hij rondleidingen, ook aan scholen. Kijk voor prijzen en tijden op de website van de Vlotbrug.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren