Oproep: Historische Kring Nieuwegein zoekt verhalen uit de oorlog

Volgend jaar is het tachtig jaar geleden dat Jutphaas en Vreeswijk werden bevrijd. Er zullen nog maar weinig mensen zijn die persoonlijke herinneringen hebben aan de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De Historische Kring Nieuwegein (HKN) is op zoek naar de verhalen en herinneringen die men nog heeft aan de oorlog en hoe mensen dit in hun jeugd hebben beleefd. Het is de laatste kans dat we de verhalen van mensen die toen jong waren kunnen ophalen en vastleggen.

Ook is de Historische Kring op zoek naar voorwerpen uit de oorlogsperiode. Zo zullen er mensen zijn die brieven van hun ouders of grootouders op zolder hebben liggen. Of foto’s hebben van een binnenvaartschip dat van hun familie is geweest en in de oorlog in beslag is genomen. Wellicht heeft iemand een radio bewaard waarmee naar Radio Oranje werd geluisterd. Of is er een dagboek bewaard waarin verteld wordt over de bom op de Barbarakerk.

Alle bijdragen die licht kunnen werpen op deze donkere periode in de geschiedenis van Vreeswijk zijn welkom. De voorwerpen en verhalen zullen getoond worden in een expositie in Museum Warsenhoeck, die vanaf 25 januari 2025 te zien zal zijn. Dit is de zaterdag vóór de Nationale Holocaust Herdenking. In deze expositie, getiteld “Jong in de oorlog” zullen interviews op beeldschermen worden vertoond, ook worden deze gebruikt voor het kwartaalblad van de Historische Kring; de Cronyck de Geyn.

Denkt u een bijdrage te kunnen leveren aan deze expositie, neem dan contact op met Frank Seller van de Historische Kring Nieuwegein, tel. 06 – 19074816, of stuur een mailtje naar exposities@museumwarsenhoeck.nl. Er wordt dan snel contact met u opgenomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk