Oppositie kritisch na Aldi-zaak: ‘Jezelf juridisch schaakmat zetten, lukt alleen Nieuwegein’

Wat heeft Nieuwegein hiervan geleerd en vooral: hoe gaat dit niet nóg een keer gebeuren? Oppositiepartijen uitten afgelopen donderdagavond kritiek op het stadsbestuur tijdens een extra ingelaste vergadering. Soapwaardig juridisch getouwtrek rond de tijdelijke Aldi kostte Nieuwegein uiteindelijk 3,5 ton aan schikkingsgeld en proceskosten. Zonde, vinden de politici.

Met een schikking maakten de gemeente Nieuwegein, Aldi en een groepje andere supermarkten vorige maand een einde aan een juridisch gevecht, dat in de rechtszaal als ‘soap’ werd bestempeld. Meermaals stonden de partijen namelijk niet alleen tegenover maar ook náást elkaar voor de rechter. Uiteindelijk betalen Aldi en de gemeente samen 500.000 euro aan de andere supermarkten en is er dus geschikt.

“Jezelf juridisch schaakmat zetten; dat lukt alleen het college van Nieuwegein.” Raadslid Sander Feenstra van de VSP trekt fel van leer tegen het stadsbestuur. Hij vroeg samen met D66, het CDA, de ChristenUnie en Ieders Belang om de extra raadsvergadering over het Aldi-dossier. “De VSP maakt zich zorgen dat de volgende fout alweer op de stoep staat”, zegt hij.

‘Weinig zelfreflectie’
In een brief over de schikking die Nieuwegein trof, schrijft het college van burgemeester en wethouders namelijk: “Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat wij in ons recht staan in deze procedures.” Iets wat de oppositiepartijen van weinig “zelfreflectie” vinden getuigen. “Wat gaat u in de toekomst anders doen?”, vraagt Madelon Voorthuijsen (ChristenUnie) zich hardop af.

Een ander punt van kritiek: de informatievoorziening. Het college hoort de raad op de hoogte te houden van dit soort grotere rechtszaken, maar de raadsleden wijzen erop meer te hebben gehoord via de pers dan via de gemeente. Helen Adriani van het CDA zegt dan ook op spottende toon: “Ook wij hebben met verbazing de juridische strijd (…) gevolgd. Vooral via de media.”

Haseena Bakhtali van Stadspartij Núwegein doet er nog een schepje bovenop. Dat de gemeente heeft nagelaten om andere supermarkten te laten meedingen op het stukje huurgrond waar nu de tijdelijke Aldi staat, vindt ze niet goed. “De Nieuwegeinse overheid lapt regels aan z’n laars en dat kost de inwoner bakken met geld.”

Coalitie staat achter wethouder
Hoe anders klinken vanavond de coalitiepartijen, die zich met ferme bewoordingen achter het college scharen. “Ik wist niet dat er zo veel juristen in de zaal zaten”, bijt Alma Feenstra van GroenLinks haar collega’s in de raad toe. Zij vindt het juist goed dat “er specialistische kennis is opgehaald en daarop is gekoerst.”

Terwijl haar verweten wordt dat ze “haar wethouder”, ook van GroenLinks, wil beschermen, zet ze de aanval in richting de supermarkten die de juridische strijd in eerste instantie zijn begonnen. Feenstra: “Willen ze de concurrent vertragen? De gemeente dwarszitten?” VVD-raadslid Kelly Vizee valt haar bij: “Wij zeggen tegen de Aldi: dank u en van harte welkom.”

Ja, iederéén is blij dat er een Aldi in Nieuwegein is gekomen, benadrukt de een na de ander in de vergadering. Die hadden ze immers nog niet in de stad en in de wijk Blokhoeve zat überhaupt nog geen supermarkt. “Hier is het ons altijd om te doen geweest”, benadrukt wethouder Marieke Schouten dan ook als ze aan het woord komt.

Wrange nasmaak
Zij geeft op haar beurt toe dat de communicatie beter had gekund. Letterlijk: “Dat hadden we misschien inderdaad eerder kunnen doen.” En als er nog een vergelijkbare zaak komt, zal ze weer juridisch advies inwinnen. Al zegt ze wel: “Er zijn gewoon heel veel bezwaren in de stad”, waarmee ze wil zeggen dat de raad altijd informeren ondoenlijk is.

Eén ding is duidelijk: de raadsleden én de wethouder houden zichtbaar een wrange nasmaak over aan de vergadering. Terwijl de wethouder benadrukt dat er “heel hard wordt gewerkt” in het stadshuis en de oppositiepartijen “nog steeds geen reflectie horen”, zeggen de coalitiepartijen te balen van de “onderlinge kloof”.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

One thought on “Oppositie kritisch na Aldi-zaak: ‘Jezelf juridisch schaakmat zetten, lukt alleen Nieuwegein’

  1. Peter Verhoeven

    Kijk, fouten worden er nu eenmaal gemaakt, maar probeer je er nu eens een keertje niet onder uit te kletsen, dat je nog steeds vindt dat je gelijk had. Dat had je niet als verantwoordelijk wethouder. Op een drol moet je niet kauwen maar doorslikken , anders wegwezen. Het is maar €6,00 per inwoner maar…. Kom op zeg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren