Opleving woningmarkt in tweede kwartaal

Het tweede kwartaal van 2012 kende een opleving van de woningmarkt. Er werden 20,2% meer woningen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning daalde licht met 0,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Gemiddeld wordt een woning voor € 215.000 verkocht. Dat blijkt uit de nieuwste (voorlopige) kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uit Nieuwegein. Maar hoe zit het in Nieuwegein? Brecheisen makelaars heeft traditiegetrouw de regionale woningmarktcijfers van de NVM geanalyseerd. Het tweede kwartaal van 2012 is een kwartaal geworden welke synoniem staat voor iets meer stabiliteit van de woningmarkt in IJsselstein en Nieuwegein.

Terwijl de samenstelling van het woningaanbod in IJsselstein min of meer
gelijk is gebleven daar zien wij dat deze in Nieuwegein licht is gewijzigd. In tegenstelling tot de voorgaande kwartalen wordt in dit laatste werkgebied een lichte daling van het aantal te koop staande woningen waargenomen. Bij de transacties ziet Brecheisen makelaars een iets ander beeld. Beide gemeenten kennen, na het matige eerste kwartaal, nu een forse toename van het aantal transacties. Nieuwegein noteert zelfs een stijging van maar liefst 60 % ten opzichte van het vorige kwartaal.

De ontwikkeling van de vraagprijzen blijft, net als in de voorgaande kwartalen, enigszins grillig. Wel constateert men inmiddels in zowel IJsselstein als Nieuwegein een structurele verlaging van het algemene prijspeil.

Wat betreft de looptijden tenslotte, laten beide gemeenten een iets minder positief beeld zien. Waar de looptijden in Nieuwegein licht oplopen, met name veroorzaakt door de appartementen en duurdere woningen, daar nemen kopers en verkopers in IJsselstein zelfs nog langer de tijd om elkaar te vinden. Voor deze laatste gemeente geldt dat eigenlijk alle categorieën aanzienlijk langer te koop stonden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk