Opgeknapte Machiel 4 keert terug naar Utrecht

Op maandag 6 oktober om 7 uur in de morgen, verlaat de Machiel 4, ofwel de Utrechtse hasjboot, Museumwerf Vreeswijk om terug te keren naar haar vaste plek in Utrecht. De voormalige passagiersboot zal de dag erop tussen 9 en 11 uur, door de Asch van Wijck- en Noorderbrug gaan. Dan is het verkeer in de Utrechtse binnenstad tijdelijk en gedeeltelijk gestremd. Het hijsen van de beide brugdekken en het passeren van het indrukwekkende schip door de monumentale stadssingel, zullen opnieuw een interessant schouwspel leveren.

De Machiel 4, van de Vereniging Culture Boat, kwam op 2 juli bij Museumwerf Vreeswijk voor een grondige opknapbeurt. Sindsdien is er met man en macht aan gewerkt. Vielen tijdens de reis al diverse gaten in het casco, toen de hogedrukspuit erop was gezet, was er geen houden meer aan. Het onderschip kwam tevoorschijn als één grote gatenkaas. De opknapbeurt was op z’n zachts gezegd, niet overbodig en geen dag te vroeg.

Het onderschip is voorzien van nieuw plaatwerk. Daar bleef het niet bij. Ook aan de opbouw bleek e.e.a. verroest. Wegens brandgevaar door laswerk, werd uit voorzorg in eerste instantie een deel van de binnenbetimmering verwijderd. Daarbij werd duidelijk dat houtwurmen er een prima plek hadden gevonden. Hoogste tijd om hier wat aan te doen. De vloeren en de binnenbetimmering zijn daarop vernieuwd . Ook het meubilair kreeg een grondige opknapbeurt.

Nu, in de week voor het vertrek, wordt de laatste hand gelegd aan het verfwerk. En dan kan Utrechtse hasjboot zich opmaken voor de terugkeer van de beeldbepalende Machiel 4, de drijvende koffieshop die na deze metamorfose weer zal schitteren op haar vaste plek aan de Wittevrouwensingel. Klik op het fotocameraatje hieronder voor de foto’s en iets over de geschiedenis van de Machiel 4.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk