Operaties prostaatkanker niet meer in Nieuwegein

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft zich aangesloten bij een coalitie van negen ziekenhuizen om prostaatkankeroperaties te concentreren in Rotterdam en Nijmegen. En dat met bijna 160 prostaatkankeroperaties per jaar, waardoor het St. Antonius Ziekenhuis ruim boven de landelijke norm zit.

Door prostaatkankeroperaties op slechts enkele plekken uit te voeren moet de zorg voor Nederlandse patiënten verbeteren. Uit Duits onderzoek is gebleken dat hoe meer een ziekenhuis dit soort zeer gecompliceerde operaties uitvoert, hoe minder complicaties er optreden. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, dat nu jaarlijks 256 operaties uitvoert, juicht het initiatief ook toe. Het kankerziekenhuis zegt wel dat operaties gekoppeld moeten worden aan bestralingsmogelijkheden.

De in kankerzorg gespecialiseerde instelling wil optreden als derde ziekenhuis in Nederland waar prostaatkankeroperaties worden uitgevoerd. Het UMC Utrecht heeft zich nog niet aangesloten bij de coalitie. Daar voeren urologen zo’n 83 prostaatkankeroperaties per jaar uit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk