Video: Opening Foto-expositie van de opgraving voorwerpen uit de Swifterbantcultuur

De gemeente Nieuwegein doet dit jaar voor het eerst mee met de Nationale Archeologiedagen. Van 12 tot en met 20 oktober 2017 is er een fotoexpositie in het Stadshuis Nieuwegein van de opgraving van voorwerpen uit de Swifterbantcultuur. Wethouders Johan Gadella en Martijn Stekelenburg donderdag 12 oktober om 15.30 uur de foto-expositie. Onze videograaf Bart van Rooijen was aanwezig om het voor u vast te leggen.

Bij de unieke opgraving afgelopen winter op Het Klooster in Nieuwegein is er een vindplaats met drie prehistorische skeletten blootgelegd, een volwassene, tiener en kind. Het bleken circa 6000 jaar oude resten van de zogenoemde Swifterbantcultuur, vernoemd naar de plaats Swifterbant in Flevoland. Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat er naast de drie complete skeletten ook sprake is van skeletdelen van vermoedelijk nog vier personen. De vindplaats in Nieuwegein is met ruim 136.000 goed geconserveerde vondsten zoals botmateriaal, (vuur)steen, aardewerk, gewei, git en hout de meest vondstrijke Swifterbantvindplaats tot nu toe gevonden in Nederland. Van 12 tot 20 oktober kunt u in de centrale hal van het Stadhuis de eerste resultaten van de Nieuwegeinse opgravingen bekijken.

Activiteiten
Naast de tentoonstelling in de centrale hal, zijn er kinderactiviteiten en kunt u in de bibliotheek een aantal filmpjes over de opgravingen bekijken. Op donderdagavond 26 oktober geeft archeologe Kirsten Leijnse een lezing over de opgraving op het Klooster.

Foto’s: Arend bloemink

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren