Opening Fort Jutphaas tijdens Open Monumentendag

Het vernieuwde Fort Jutphaas heeft zijn deuren op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag feestelijk geopend voor publiek. Aan de commissaris van de Koning Willibrord van Beek en burgemeester Frans Backhuijs de eer om het forteiland te openen. Het vernieuwde fort is de toegangspoort tot een nieuw wijkpark in Rijnhuizen.

De opening luidde afgelopen weekend tevens de start van Open Monumentendag in Nieuwegein in. Samen met het naast gelegen Kasteel Rijnhuizen verzorgde het fort verschillende activiteiten zoals rondleidingen en speurtochten.

Fort Jutphaas: Unieke locatie in een bijzonder Linielandschap
Fort Jutphaas ligt in een prachtige groene omgeving in het nieuwe woon-werkgebied ‘Mooi Rijnhuizen’ in Jutphaas. Het fort is een van de oudste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam. Fort Jutphaas vormt samen met 99 andere forten, zes vestingen en ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten een historische verdedigingslinie. Deze ingenieuze en typisch Nederlandse uitvinding was gericht op het snel onder water zetten van grote gebieden om de vijand tegen te houden.

Vernieuwing en activiteiten op het Fort
Sinds 2017 werken provincie, gemeente en de ondernemer op het fort aan een betere toegankelijkheid van fort Jutphaas en het wijkpark. Er zijn voetpaden aangelegd en bankjes, een speeltoestel en informatiebord geplaatst. De toegangsbrug wordt momenteel nog gerenoveerd. Op het forteiland zijn een scoutingvereniging en een imker gevestigd en in het fortgebouw bevindt zich Wijnwinkel- en bar Rietveld Wines, tevens trouwlocatie en locatie voor zakelijke evenementen. Op Fort Jutphaas en andere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vinden uiteenlopende recreatieve, culturele en educatieve activiteiten plaats.

Op Fort Jutphaas houdt ook Maestro Culinairio Cees van Suylekom sinds enkele maanden zijn unieke kookworkshops. Kijk hier voor meer informatie.

De commissaris van de Koning Willibrord van Beek aan het woord

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren