Opening bijenstal op volkstuinenpark De Wiers

Zaterdag 22 april jl. is op tuinenpark De Wiers van moestuinvereniging Ons Belang de nieuwe bijenstal officieel geopend door wethouder Johan Gadella. In deze stal kunnen bezoekers, veilig en beschut achter glas, van heel dichtbij zien hoe bijen de kasten in- en uitzwermen. Je kunt zelfs het stuifmeel aan de pootjes zien zitten.

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de bestuiving van fruitbomen en allerlei andere gewassen. Ze horen dan ook echt thuis op een moestuinvereniging. De kasten stonden al langer ‘open’ op de tuinen. Speciaal voor bezoekers is er nu een stal omheen gebouwd.

Door deze nieuwe bijenstal kunnen de imkers (de bijenhouders) groepen volwassenen en kinderen ontvangen. De imkers vertellen over het leven van de bijen en over de indrukwekkende samenwerking van de duizenden bijen in één korf. Van achter het veilige glas verstoren bezoekers de bijen niet en er is geen gevaar op het oplopen van een onverwachte bijensteek. Je kunt ook de imkers in nabijheid aan het werk zien. Dat zou zonder het veilige glas niet mogelijk zijn: de bijen zijn dan onrustig en je moet normaal gesproken afstand houden. Het is een heel leuke en leerzame belevenis.

De moestuinvereniging heeft de bijenstal in eigen beheer kunnen bouwen met de hulp van veel vrijwilligers. Twee imkers van de vereniging zorgen ervoor dat de bijenvolken gezond blijven en dat alle omstandigheden optimaal zijn. Begin juni hopen de imkers weer honing te kunnen slingeren en belangstellende leden kunnen hierbij aanwezig zijn. Ze kunnen dan honing kopen die door de nijvere bijen vooral verzameld is op de eigen tuinen.

Tuinenpark De Wiers van Ons Belang ligt aan de Montageweg in Nieuwegein. Op zaterdagochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur is er meestal een imker aanwezig. Bezoekers kunnen zich dan bij de ingang melden voor een bezoek.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk