Open Monumentendag: Bezoek bijzondere monumenten

Fort Jutphaas, Kasteel Rijnhuizen en Fort de Batterijen. In het weekend van 8 en 9 september zetten verschillende monumenten in Nieuwegein de deur open en zijn de locaties gratis toegankelijk voor iedereen van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

Fort Jutphaas en Kasteel Rijnhuizen
Fort Jutphaas en Kasteel Rijnhuizen openen tijdens Open Monumentendag hun deuren voor een middag vol verhalen en avontuur. Alleen of onder begeleiding van een gids kunt u dwalen door dit bijzondere erfgoed van Nieuwegein. Kinderen mogen verkleed komen en kunnen zich laten schminken. De ridders en prins(ess) en kunnen hun skills oefenen met boogschieten of alle indrukken verwerken in een spannend schilderij. En natuurlijk is er een luchtkussenkasteel. Verhalen over de historie van Rijnhuizen worden verzameld tijdens een wandel- of fietstocht door Rijnhuizen.

Bij het kasteel en het fort zijn kaarten af te halen met alle punten erop. De verhalen gaan onder andere het ontstaan van Jutphaas en Rijnhuizen, de invloed van handel, de held en de waterpomp en de lokale heldin: Anna van Rijn.

Speciaal voor Open Monumentendag zijn er 26 verhalen over de geschiedenis van Rijnhuizen opgenomen in een bijzondere luisterroute. Wandel of fiets met de luisterroute bij de hand en laat je meevoeren naar vroeger tijden. Bij Fort Jutphaas is een bundel met alle verhalen af te halen om ze thuis nog eens rustig na te kunnen lezen.

Andere monumenten
Naast een bezoek aan Fort Jutphaas en Kasteel Rijnhuizen zijn er ook andere monumenten en activiteiten te bezoeken. Zo nemen vrijwilligers van de Historische Kring bezoekers mee met een rondleiding langs het Nieuwegeinse deel van de Hollandse Waterlinie. Verder vinden er verschillende activiteiten plaats op diverse locaties in Nieuwegein, zoals op zaterdag 8 september bij Fort de Batterijen. Daar wordt feestelijk gevierd dat de restauratie is afgerond. Deze dag zijn tussen 11.00 en 19.00 uur verschillende activiteiten te bezoeken, zoals rondleidingen, kinderactiviteiten en zijn er optredens van een singer-songwriter. Meer informatie over de locaties is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

Praktisch: wat is waar te doen?

Fort Jutphaas 
– Schilderen met het kunstcollectief Feniks
– Spellen met de scouting, Ridders en prinsessenthema
– Schminken
– Terras

Kasteel Rijnhuizen
– Presentatie over de geschiedenis van het kasteel
– Met (of zonder) gids dwalen door het kasteel
– Rondleidingen door de historische tuin
– Springkussen

Boomgaard
– Boogschieten
– Open huis modelwoning (zie www.onsnieuwethuis.nl)
– Appelmoes maken
– Tapas eten met drankje (gratis)
– Speurtocht
– Live muziek

Bij kasteel Rijnhuizen kunnen kinderen verkleed als ridder of prins komen dwalen door de tuin, springen door het luchtkasteel of een rondleiding krijgen binnen in het kasteel. Voor volwassenen is er ook een presentatie over de geschiedenis van het kasteel.

Bij Fort Jutphaas worden alle indrukken verwerkt in een schilderij en kunnen de kinderen geschminkt worden. In de Boomgaard is de modelwoning van Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V. te bezoeken, kun je oefenen met boogschieten, een speurtocht doen, appelmoes maken of neerstrijken voor een drankje met lekkere tapas. Ook is er live muziek!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren