Open monumentendag 9 en 10 september 2017

Fort Jutphaas, Kasteel Rijnhuizen, Woonark de Mississippi en de Prinses Beatrixsluis. In het weekend van 9 en 10 september zetten in totaal 14 monumenten in Nieuwegein de deur open. Op een aantal locaties ligt er fietskaarten die de bezoekers langs alle monumenten leiden. Speciaal voor deze gelegenheid openen de commissaris van de Koning, Willibrord van Beek en burgemeester Frans Backhuijs het vernieuwde forteiland Fort Jutphaas. Deze feestelijke opening is op zaterdag 9 september om 10:00 uur.

Opening vernieuwde Fort Jutphaas
Met subsidie van de provincie Utrecht heeft de gemeente deze zomer op het forteiland Fort Jutphaas wandelpaden, bankjes, een informatiebord en een speeltoestel aangelegd. Hiermee is een start gemaakt met het toegankelijk maken van Fort Jutphaas als openbaar park. Wethouder Johan Gadella: ‘Fort Jutphaas is met dit stadspark een parel in het nieuwe woon-werkgebied Mooi Rijnhuizen. Met de fietsbrug is het vanuit Fort Jutphaas genieten van de recreatieve mogelijkheden op de forten in Nieuwegein en de regio’.

Elementen Nieuwe Hollandse Waterlinie
Op zaterdag 9 september zijn er rondleidingen op Fort Jutphaas en kunnen kinderen zich vermaken met een springkussen, schminken en schilderen op canvas. Tijdens Open Monumentendag zijn er verschillende elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te bezoeken, waaronder de kazematten bij de Beatrixsluis, Fort Vreeswijk en de Batterijen aan de Overeindseweg. Andere monumenten Ook zijn er op zaterdag 9 september rondleidingen in het kasteel Rijnhuizen. Dit is een mooie gelegenheid om het kasteel van binnen te zien, dat eindelijk weer haar deuren opent. Bezoekers kunnen ronddwalen in de prachtige kasteeltuin en meer te weten te komen over de historie. Verder vinden er tal van activiteiten plaats op diverse locaties in Nieuwegein, zoals de museumhaven bij Museumwerf, Historisch Museum Warsenhoeck, Huis de Wiers en begraafplaats Kerkveld. Bekijk wat er allemaal gratis te doen en te bezichtigen is op www.openmonumentendag.nl.

Fietsend langs de monumenten
Speciaal voor Open Monumentendag is de eerste Nieuwegeinse fietskaart van Fietsnet samengesteld. Deze kaart brengt de bezoeker langs alle deelnemende monumenten en is te verkrijgen op een aantal locaties of te downloaden via www.nieuwegein.nl/fietsnet. Deze eerste kaart maakt onderdeel uit van het fietsroutenetwerk Fietsnet, een handig netwerk van negen gekleurde fietsroutes in Nieuwegein. Op zaterdagavond 23 september is de officiële aftrap van het Fietsnet met de Color Bike Tour. Iedereen kan meefietsen met deze unieke kleurrijke ietstocht. Inschrijven kan via nieuwegeinfietst.nl. De eerste 100 aanmelders krijgen een Nieuwegein fietst!-shirt.

Forteiland Jutphaas maakt onderdeel uit van het grootste Nederlandse Rijksmonument en toekomstig UNESCO-werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie/Stelling van Amsterdam (NHW/SvA). Het fort vormt samen met 99 andere forten, zes vestingsteden en ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten een historische verdedigingslinie. Een ingenieuze en typisch Nederlandse uitvinding, gericht op het snel onder water zetten van grote gebieden om de vijand tegen te houden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren