Open Dag Rijnhuizen

Op 16 oktober opent natuurkundig instituut Rijnhuizen in Nieuwegein haar deuren voor de jaarlijkse Open Dag. Rijnhuizen is onder andere de thuisbasis van het Nederlandse onderzoek naar kernfusie. De open dag is een mooie kans om rond te kijken op een laboratorium met internationaal aanzien, waar spannend en uiteenlopend onderzoek gebeurt. Het terrein aan de Edisonbaan 14 is van 12 tot 17 uur geopend voor iedereen met interesse in wetenschap en techniek. Ook voor wie het kasteel Rijnhuizen eens van binnen wil zien is dit een mooie gelegenheid.

Tijdens de jaarlijkse open dag vertellen wetenschappers en technici van Rijnhuizen over hun eigen werk en het doel dat ze proberen te bereiken. Bezoekers ontdekken zo van alles over bijvoorbeeld de energiebron van de zon, over lasers en plasma’s en over hoe je computerchips maakt. Om nog dichter bij de echte natuurkunde te komen zijn overal experimenten te bezichtigen. In de collegezaal geven onderzoekers korte lezingen, bijvoorbeeld over nieuw onderzoek naar Solar Fuels. Ook presenteert het instituut de spectaculaire Fusion Road Show, die dit jaar op muziekfestival Lowlands stond.

Vlak bij de ingang van Rijnhuizen is het enorme plasma-experiment Magnum-PSI te bewonderen. Deze opstelling bootst de omstandigheden in een echte fusiereactor na en kan plasma’s maken die heter zijn dan het oppervlak van de zon. In de Magnumhal staat ook de spectaculaire Human Levitator, een supergeleidende magneet waarop je zonder ondersteuning in de lucht blijft zweven. De 25 meter lange laser FELIX (Free Electron Laser for Infrared Experiments) is dit jaar voor het laatst op Rijnhuizen te bezichtigen: in 2012 verhuist deze grootste laser van Nederland naar de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Voor jonge bezoekers (8-14 jaar) is er een kinderspeurtocht, waarbij ze spelenderwijs van alles over natuurkunde en techniek opsteken. Zo is een bezoek aan Rijnhuizen voor jong en oud een prachtig kijkje in een natuurkundig laboratorium.

De open dag gaat niet alleen over natuurkunde: Rijnhuizen is óók geschiedenis. Het instituut werd vijftig jaar geleden opgericht op het prachtige landgoed en kasteel Rijnhuizen. Tijdens de open dag zijn het kasteel, park en de omliggende terreinen vrij toegankelijk. Gidsen vertellen over de geschiedenis, er is een rondleiding door het park en de Historische Kring Nieuwegein verzorgt een expositie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk