Open appel-aalbestaart

Door het uiterlijk een ambachtelijk ogende vruchtentaart, die daarnaast ook nog eens heerlijk fris smaakt. Afgezien van het half uurtje wachten op het “rustende” deeg, is hij ook nog vrij snel gemaakt. Nodig voor 8 punten:
250 g bloem
100 g zachte boter
1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
250 g aalbessen
2 zoetzure appels
100 g suiker
2 eetlepels griesmeel
1 ei Extra: zeef; plasticfolie; bakpapier; deegroller; bakkwastje Zeef de bloem in een kom.
Snij de boter in kleine stukjes en wrijf ze door de bloem tot een korrelige structuur ontstaat.
Voeg één voor één enkele lepels koud water toe en blijf kneden tot een samenhangend deeg ontstaat.
Niet al het water tegelijk toevoegen, maar pas als de vorige lepel water is opgenomen de volgende toevoegen.
Maak een bal van het deeg, verpak het in plasticfolie en laat het ca. 30 minuten rusten.
Ondertussen de bessen wassen, uit laten lekken, van de takjes rissen en in een kom doen.
De appels schillen, in blokjes snijden en ook in de kom doen.
Het vanillestokje in de lengte opensnijden en het merg er met een mes uit schrapen.
Het merg, samen met driekwart van de suiker, door de appel en bessen scheppen.
Een bakplaat bekleden met bakpapier.
De oven voorverwarmen tot 200°C.
Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een cirkel van ca. 35 cm doorsnede.
De deeglap voorzichtig en losjes om de deegroller slaan, op het midden van de bakplaat leggen en losvouwen.
Splits het ei en klop de dooier wat losser.
Bestrijk de binnenkant van de deeglap met de eierdooier tot ca. 5 cm van de deegrand af.
Strooi het griesmeel over het bestreken deel van het deeg.
Laat het fruit in een zeef uitlekken.
Leg het fruit op het middelste deel van de deeglap.
Vouw de randen van het deeg losjes rondom het fruit.
Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deeglap er mee.
Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ca. 35 minuten gaar en bruin.
Laat de taart wat afkoelen alvorens hem aan te snijden.
De taart is maximaal 1 dag houdbaar. Gebak
Tijd ca. 20 minuten excl. wachttijd
Bron: Allerhande september 2005 Tip
De griesmeel onderin de taart is om het vocht dat tijdens het bakken uit de vruchten vrijkomt, te absorberen. In plaats van griesmeel kun je ook custardpoeder nemen. Weetje
Tot de Aalbes (Ribes rubrum) behoren zowel de rode als de witte bessen, afgezien van het verschil in kleur zijn het dus dezelfde bessen. Ze bevatten veel vitamine C en vruchtensuikers, maar ook vitaminen B1 en B2, Caroteen, Calcium en IJzer.
Tot een tiental jaren geleden waren Aalbessen jaarlijks beperkt verkrijgbaar en dan met name in de maanden juni t/m augustus. Echter door vervroegde en verlate teelt (kassen en plastic tunnels) kan men tegenwoordig het seizoen ruimschoots verlengen, waardoor de teelt in Nederland sterk is uitgebreid. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het archief , het pannetje, hiernaast

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk