‘Opa’ en ‘Het spelend meisje’ komen terug in de wijk Fokkesteeg

Wie aan Fokkesteeg denkt, denkt vaak ook aan de beelden ‘Opa’ en ‘Het spelende meisje.’ Deze kunstwerken van Bert Leenheer vertoefden jaren op het plein aan de Hoornseschans. In verband met onderhoud van de beelden en herinrichting van het plein waren de beelden tijdelijk opgeslagen. Maar vrijdag 19 oktober aanstaande worden ze teruggeplaatst, niet meer op het plein maar langs het Fokkersteeglaantje. Daarmee zijn de beelden eindelijk weer terug in de wijk.

Opa

Over de beelden
De twee houten beelden, gemaakt in 1987 door kunstenaar Bert Leenheer (geb. 25 april 1937) zijn geschilderd in vrolijke, felle kleuren zoals rood, geel en lichtblauw. Een spelend meisje van hout hangt voorover op een meer dan levensgrote bank en ‘Opa’ zit op een houten bank. De beelden laten zien dat verschillende generaties op één plein het samen goed kunnen vinden: er heerst harmonie.

Zowel het meisje als de oude man nemen geen van beiden de omgeving in zich op: het meisje hangt over de bank en gaat op in haar spel, terwijl de man al zijn aandacht aan het boek geeft, dat hij in zijn handen heeft. Maar het kan ook zijn dat de man wat zit te dutten met zijn enigszins over zijn hoofd getrokken hoed en zijn donkere bril.

De beelden zijn gemaakt van stukken tropisch hardhout, dat Azobe heet. De kunstenaar heeft de stukken hout aan elkaar gelijmd en daarna geschilderd.

De locatie waar de beelden terugkomen

Het ‘Spelend meisje’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren