Katern

Op de fiets naar je werk met Nieuwegein fietst!

Kaat Oudesluijs, Haydar Sahin en Mikkie Schmitz uit Nieuwegein zijn de fietsuitdaging aangegaan: zij lieten een week lang de auto laten staan en stapten op de fiets voor woon-werkverkeer. Als beloning hebben zij de felbegeerde fiets van Nieuwegein fietst! in ontvangst genomen. Initiatiefnemer van de fietsactie is Goedopweg, het samenwerkingsverband van overheden en werkgevers om de regio Utrecht bereikbaar te houden.

De uitdaging: uit de auto, op de fiets!
Nieuwegein fietst! riep alle Nieuwegeiners op om de fietsuitdaging aan te gaan: een week lang op de fiets naar het werk! Want fietsen naar het werk, dat zouden meer mensen moeten doen. Fluitend langs de files, je voelt je fitter en bent soms sneller dan met de auto. De Nieuwegeinse vlogger Dagmar van Amerongen beet het spits af en ging als eerst de fietsuitdaging aan. Vloggend op de fiets constateerde zij dat ‘fietsen eigenlijk best leuk is’. Daarop fietste Dagmar een dag met Mikkie, Kaat en Haydar mee, die de uitdaging ook aangingen.

Van links naar rechts: Mikkie Schmitz, Haydar Sahin en Kaat Oudesluijs. Foto: Arend Bloemink

Fluitend langs de files
De actie van Nieuwegein fietst! was het laatste duwtje dat Kaat Oudesluijs nodig had. De 16 kilometer van haar huis in Nieuwegein naar haar werk in Zeist schrok toch af. Sinds ze de fietsuitdaging is aangegaan staat de auto werkloos thuis. Kaat: “Ik kies steeds voor de fraaie fietsroute door Amelisweerd. Vooral over de A27 fietsen en daar een file zien staan, geeft mij een overwinningsgevoel”.

Haydar Sahin windt er geen doekjes om; sinds het behalen van zijn rijbewijs is fietsen een beetje in de versukkeling geraakt. Haydar: “Ik verzon allerlei smoesjes om niet te hoeven fietsen naar mijn werk in Utrecht: er zou veel tegenwind zijn langs het kanaal, ik zou kletsnat op mijn werk verschijnen na de zoveelste regenbui”. Totdat Nieuwegein fietst! hem uitdaagde om voor zijn woon-werkverkeer de auto te laten staan. Nu hij een week lang gefietst heeft, klinkt er een heel ander geluid: “Omdat je buiten bent geweest, kom je echt veel wakkerder op het werk aan. Je voelt je ook fitter, het maakt je scherper.’’

Mikkie Schmitz geeft toe dat de eerste twee dagen erg zwaar waren. Inmiddels fietst ze al weken op en neer naar Utrecht, weer of geen weer. “Heel soms pak ik op vrijdag wel eens de auto om naar m’n werk te gaan. Dat voelt als een cadeautje na vier dagen fietsen, maar dan mis ik toch dat frisse hoofd en stap ik maandag gewoon weer lekker op de fiets.”

Verkiezing ‘FietsForens van het Jaar’
Voor Nieuwegeiners die al jarenlang de fiets voor woon-werk verkeer pakken is er de verkiezing FietsForens van het Jaar. Goedopweg wil dit najaar deze fietsforensen in het zonnetje zetten om daarmee ook andere forensen te inspireren. Voor de winnaar staat een razendsnelle e-bike klaar. Houd www.nieuwegeinfietst.nl in de gaten voor komende acties, als de ‘Fietsforens van het Jaar’, ‘Fietsen naar school’ en ‘Fietsen met de beste verbinding’.

Goedopweg
Nieuwegein fietst! is een initiatief van Goedopweg. In Goedopweg werkt de gemeente Nieuwegein met de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de werkgevers in de regio (verenigd in de U15) aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht. Goedopweg vloeit voort uit het landelijke initiatief Beter Benutten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren