Op de Markt: SOS lucht!

Op 17 mei hield riep GroenLinks de actie ‘SOS lucht’ in Nieuwegein. In Nieuwegein is de lucht op veel plaatsen flink vervuild omdat onze gemeente ingeklemd ligt tussen drie snelwegen. Met behulp van een enorm stopbord met ‘SOS Lucht’ en vervuilde doeken uit alle wijken, vroeg GroenLinks Nieuwegein aandacht hiervoor. Vervuilde lucht is een pro-bleem in heel Nederland. Het aantal doden door vervuilde lucht is tien maal groter dan het aantal dodelijke slachtoffers bij verkeersongelukken.

GroenLinks gemeenteraadslid en fractievoorzitter Erna Kotkamp: “Er zijn Nieuwegeiners die kampen met gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door vervuilde lucht . Het is dus van groot belang dat wij ons blijven inzetten voor maatregelen die luchtvervui-ling verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door flink in te zetten op het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer, maar ook door samen met buurgemeenten het gesprek aan te gaan met de wegbeheerders over de omliggende snelwegen. Gezamenlijk kunnen er maatregelen genomen worden die de luchtvervuiling veroorzaakt door deze snelwegen kan verminderen. In de gemeenteraad hebben we dat in het collegeakkoord opgeno-men.”

Op 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Bas Eickhout is lijsttrekker voor GroenLinks. Hij kondigt aan dat hij zal knokken voor stevigere normen voor scho-ne lucht: ‘Europa stelt al grenzen aan vervuilde lucht, maar die grenzen zijn nog veel te ruim. Ik volg liever de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, want die zijn er om mensen te beschermen. Het gaat om mensen, niet om wat haalbaar is voor een overheid of bedrijf. Nederland moet flink aan de bak om de lucht echt gezond te maken. Je wilt toch goed voor je mensen zorgen?’ GroenLinks wil zich inzetten voor 45% hernieuwbare energie, 40% energiebesparing en 60% minder CO2-uitstoot.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk