Oosterse plataan met succes verplaatst

Een grote Oosterse plataan – Platanus orientalis ‘Digitata’ – bij de voormalige Klimop school in de wijk Jutphaas Wijkersloot is dinsdag met succes verplaatst. De boom, die 19,5 ton weegt, werd in meerdere stroppen met behulp van een hijskraan naar zijn nieuwe plek getild. De boom is 50 jaar oud, circa 15 meter hoog met een diameter van circa 45 centimeter op 1.30 meter vanaf de grond gerekend.

Voordat de boom verplaatst kon worden, was al een half jaar eerder voorbereidend werk verricht. De wortels van de boom waren afgestoken om de wortelgroei in de kluit te bevorderen. Zodoende krijgt de boom een betere kluit om te verplaatsen. Op zijn nieuwe plek krijgt hij drie jaar nazorg met bemesting.

Er staat maar een aantal van dit type plataan in Nieuwegein. De boom onderscheidt zich door zijn diep ingesneden blad en zijn schilferige schors. De boom kan op zijn nieuwe plek met gemak de monumentale status van 100 jaar bereiken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren