Oosterlicht College wil dat álle leerlingen een kans krijgen

Klaar met de basisschool, maar nog niet gereed voor het voortgezet onderwijs. Elk schooljaar loopt een aantal leerlingen daar tegenaan. Deze leerlingen kunnen vanaf schooljaar 2021/2022 terecht bij het Oosterlicht College in Nieuwegein waar wordt gestart met het Brugjaar Jan Ligthart, een nieuw concept voor de regio. Tijdens dit tussenjaar maken de leerlingen geleidelijk de overstap naar de middelbare school om vervolgens goed voorbereid door te stromen naar het niveau dat bij hen past.

Marieke Coumans (rechts) en Joost Matthys (links) van het team dat het Brugjaar Jan Ligthart voorbereidt.

De leerlingen waar Brugjaar Jan Ligthart voor is bedoeld, vinden die overstap te groot. Ze zijn bijvoorbeeld erg jong voor hun leeftijd, hebben moeite met plannen en organiseren of kregen te maken met verlies en rouw waardoor er even wat meer tijd nodig is. “Zodra een leerling aan het voortgezet onderwijs begint, wordt heel wat verwacht,” zeggen Marieke Coumans (afdelingsleider havo/vwo) en Joost Matthys (vervangend afdelingsleider tl/havo) van het Oosterlicht College. “Maar elk kind heeft zijn eigen traject. Het onderwijs heeft de taak ervoor te zorgen dat ieder kind de kans krijgt op een passende opleiding. Zodra iemand niet mee kan komen omdat het aanbod er niet is, willen we daar iets aan doen. Wij denken dat dit Brugjaar Jan Ligthart beslist iets toevoegt. Zo helpen we ook deze groep leerlingen verder met hun ontwikkeling. Want op het Oosterlicht College vinden we dat de leerling altijd centraal staat.“

Nieuw voor regio Nieuwegein
Coumans en Matthys maken deel uit van het team dat het Brugjaar voorbereidt. Ze zijn enthousiast over het concept dat is genoemd naar de onderwijsvernieuwer Ligthart uit de vorige eeuw. Coumans: “We zijn vorig schooljaar op het spoor gezet van dit concept doordat er in ons schoolbestuur positief over werd gesproken. Omdat het in de omgeving van Nieuwegein en Utrecht nog niet wordt aangeboden, bleek het een goed idee om het verder uit te werken.” Matthys vult aan: “Onze nieuwe rector Gert Munters kende het concept van de onderwijsstichting in Arnhem waar hij voordien werkte. Jaarlijks maken daar meer dan 150 leerlingen gebruik van Brugjaar Jan Ligthart. Wat hij daarvan heeft meegekregen, is dat kinderen zich al de eerste maanden ontwikkelen van stil en voorzichtig naar veel meer zelfbewust. Dat is zo waardevol.”

Groeien
Het Brugjaar is voor leerlingen van VMBO-T tot en met gymnasium. “Niveau zegt niet alles, het gaat meer over waar de leerling staat in zijn of haar ontwikkeling,” licht Coumans toe. “Leerlingen groeien op sociaal-emotioneel gebied, leren vaardigheden die nodig zijn voor de middelbare school zoals presenteren, plannen of het invullen van de agenda. Bovendien kunnen ze zich verdiepen in de basisschoolvakken rekenen, taal en spelling. Ze ontwikkelen zich tot het schoolniveau dat bij hen past. Na het Brugjaar stromen de leerlingen door naar een brugklas van hun eigen niveau, een enkeling mogelijk zelfs naar het tweede leerjaar. Leerlingen kunnen ook doorstromen naar een andere middelbare school.”

Het Oosterlicht College gaat voor schooljaar 2021/2022 uit van een klas van ongeveer 20 leerlingen, afkomstig uit de regio Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Vianen. Tijdens de online informatieavonden op 17 en 18 november worden sessies gegeven over Brugjaar Jan Ligthart. Het is dan ook mogelijk om vragen te stellen. Voor meer informatie kunt u mailen naar: m.mol@oosterlicht.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk