Oorlogsmonument genomineerd voor Aanmoedigingsprijs

Het Nieuwegeinse oorlogsmonument voor Jutphase oorlogsslachtoffers is doorgedrongen tot de vijf genomineerden voor de aanmoedingsprijs Oorlogsmonumenten. Deze prijs wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding / 5 mei-lezing, die dit jaar in Utrecht wordt gehouden.

Doel van de prijs is om het beheer en behoud van oorlogsmonumenten te stimuleren om monumenten en hun betekenis ook in de toekomst levend te kunnen houden. Voor de ‘Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten: behoud, beheer en beleving’ zijn ruim 20 inzendingen binnengekomen.

Volgens de organisatie is de kwaliteit van de inzendingen hoog. Uiteindelijk is ervoor gekozen om vooral kleinere initiatieven in de schijnwerpers te zetten. De volgende monumenten zijn genomineerd: Herdenkingskruis Soestdijkerweg (Den Dolder), Monument aan de Dorpsstraat (Doorn), ‘Wij zijn ze niet vergeten!!’ (Jaarsveld), Monument voor Jutphase oorlogsslachtoffers (Nieuwegein) en ‘33 van Soesterberg’ (Soesterberg). Deze vijf genomineerden zijn aan elkaar gewaagd en zullen zorgen voor een mooie eindronde op 23 april.

Op 23 april worden tijdens een bijzondere avond in Paushuize de genomineerden voorgesteld en kort geïnterviewd. De jury wijst die avond de winnaar aan. De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten bestaat uit een plaquette en een stimuleringsbijdrage van € 1.000,-.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk