Video: Ook zwaarste kazemat bij Prinses Beatrixsluis probleemloos verplaatst

Op dinsdagochtend 23 mei is kazemat Schalkwijkse Wetering succesvol verplaatst. Ruim 1,6 miljoen kilo kwam ongeschonden op zijn nieuwe plek. Dit was de tweede in de reeks van drie kazematten die ruimte moeten maken voor de bouw van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Verplaatsing
De kazemat ligt nu 80 meter ten oosten van zijn oorspronkelijke plek. De verplaatsing door aanemerscombinatie Sas van Vreeswijk verliep vlekkeloos en ging met behulp van een groot hijsportaal op meer dan 350 wielen. In minder dan een uur was hij boven zijn nieuwe plek, daarna werd hij in de juiste positie gebracht. Dit is de zwaarste en grootste kazemat van de drie met zijn ruim 1,6 miljoen kilo en afmetingen van ongeveer 15x13x7 meter. Hij komt uiteindelijke in de waterzone van de gemeente, net boven water te liggen.

Enkele tientallen mensen keken toe. Afgelopen zaterdag bekeken heel veel mensen op de Dag van de Bouw de al opgetakelde kazemat van heel dichtbij. Een toeschouwer: ‘Mooi om erbij te zijn. Bij de eerste kazematverplaatsing was mijn zoontje erbij met zijn school, toen moest ik helaas werken. Nu zit hij op school en ben ik hier.’

Siamese tweeling
Kazemat Schalkwijkse Wetering is uniek in Nederland. Er kon vanuit de kazemat met flankerend vuur kon worden geschoten, zowel naar het zuiden als naar het noorden langs de dijk. Er zijn wel meer kazematten die flankerend vuur kunnen geven. Maar geen enkele andere aan twee zijden.

Qua constructie is deze kazemat een soort van Siamese tweeling. Het zijn twee spiegelbeeldige kazematten die met hun rug tegen elkaar aan zijn gebouwd. Van binnen zijn er vier ruimtes: twee geschutruimtes en twee wachtruimtes. De vier ruimtes (twee geschutruimtes en twee wachtruimtes) worden verbonden door een gang. Bijzonderheid is dat er ook twee ingangen zijn.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
In totaal maken drie kazematten, een schutsluis en een duikerhoofd ruimte voor de verbreding. Zij zijn deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een uniek stuk cultuur-historisch erfgoed in Nederland, dat niet alleen de status van rijksmonument heeft maar ook is genomineerd voor de status van UNESCO Werelderfgoed. Kazemat Vreeswijk Oost is al in februari verplaatst. De resterende objecten verplaatst Sas van Vreeswijk in de komende twee maanden.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van extra ligplaatsen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren