Ook in omgeving Utrecht werken steeds meer organisaties ‘Agile’

Steeds meer ondernemingen in Utrecht erkennen dat Agile werken helpt om slimmer en effectiever samen te werken. Agile werken is een beweging die zijn beginselen kent in 2001. Toen 17 softwareontwikkelaars de principes om effectief samen te werken op papier zette. Dit staat ook wel bekent als het Agile Manifesto. Sinds toen zijn er duizenden organisaties Agile gaan werken, en nu ook in Utrecht.

Wat is Agile werken en wat is Scrum?
Agile, in het Nederlands vertaald wendbaar, is een manier van werken die organisaties de mogelijkheid biedt om constant te veranderen. De wereld ontwikkelt zich sneller dan ooit. Om deze ontwikkelingen bij te kunnen benen, is een bedrijfsstructuur met een hoog aanpassingsvermogen van essentieel belang.

Agile werken erkent 3 basisregels, ook wel wetten genoemd.

  • De wet van kleine zelfsturende teams; Agile is werken met kleine teams die hun werk uitvoeren gedurende korte cycli.
  • De wet van de klant; het uiteindelijk doel van agile werken is zo’n hoog mogelijke waarde leveren aan de klant.
  • De wet van het netwerk; de gehele organisatie moet als één groot netwerk functioneren.

Deze drie wetten zijn de basis van het Agile werken.

Scrum is een raamwerk binnen het Agile werken. Het is ideaal voor projecten en productontwikkelingen die vaak nog abstract zijn en waarbinnen veel veranderingen wordt verwacht. Het raamwerk erkent verschillende rollen die teamleden kunnen bekleden. De Scrum Master ook wel de procesbegeleider genoemd. De Product Owner, dit is de intermediair tussen de klant en de Developers. Tot slot, de Developers zij ontwikkelen het product.

Welke voordelen kan het brengen?
Volgens Christiaan Kleczewski, partner bij adviesbureau Agile Scrum Group kent Scrum werken vele voordelen. Om wat voordelen op te noemen:

  • Doordat de verantwoordelijkheid bij het gehele team ligt wordt de motivatie van de teamleden vergroot.
  • Door de hoge wendbaarheid, gaat het proces efficiënter.
  • De klant weet wat te verwachten door veel feedback momenten, hierdoor is de klant vaker tevreden.
  • Het product wordt vroeg in gebruik genomen om het te testen, hierdoor biedt het vroegtijdig waarde.

Agile is dus een manier van samenwerken, en Scrum is een raamwerk binnen Agile. Scrum werken kent voordelen als een verhoogde klantenwaarde en hogere efficiëntie. Het is dan ook niet gek dat over de gehele wereld bedrijven Agile gaan werken, zo ook in Utrecht. Één ding is zeker, deze trend is nog niet over.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren