Ooievaar gespot in Oudegein en Galecop

Een dag voor Valentijn schreef onze redactie dat de ooievaar in de wijk Galecop al was gearriveerd. Dit doordat Sylvia Dekker ons een e-mailtje stuurde met foto’s. Vandaag kregen wij diverse foto’s van Tonny Bijstra-Huijbens.

Tonny laat ons weten: ‘Met veel plezier lees ik jullie Digitale Nieuwegeiner. Vandaag wil ik jullie wat foto’s sturen van ooievaars die ik gespot heb bij de Kinderboerderij IJsselstee in Park Oudegein, dat was al op 28 januari dit jaar. Ook aan de Nedereindseweg op 11 februari 2019 zag ik een ooievaar. Dit als aanvulling op het berichtje dat in de laatste krant stond. Goed weekend en nog veel mooie reportages.’ Onder de foto’s van Tonny Bijstra-Huijbens.

De mannetjes, nu nog alleen, wachten op het vrouwtje. De ooievaar is een monogame broeder, maar in tegenstelling wat we vaak denken, vormt de ooievaar geen paar voor het leven. Het paar bouwt een nest bestaande uit grote takken, dat soms jaren wordt gebruikt. Het vrouwtje legt elk jaar één legsel van gewoonlijk vier eieren, die 33 tot 34 dagen na het leggen asynchroon uitkomen. Beide ouders broeden om beurten de eieren en voeden ook beide de jongen. De jongen verlaten 58 tot 64 dagen na het uitkomen het nest en worden hierna nog 7 tot 20 dagen gevoed door de ouders.

Ook dit jaar willen wij u weer op de hoogte houden over de ontwikkelingen op en rond het nest van dit ooievaarspaartje. Wij hopen dat u weer veel foto’s en verhalen naar onze redactie e-mailt zodat iedereen kan genieten van de ontwikkelingen rondom de nesten in Nieuwegein. Kijk maar wat we eerder schreven. Ook foto’s? Mail die naar onze redactie met een verhaaltje en natuurlijk waar de foto’s zijn genomen.

One thought on “Ooievaar gespot in Oudegein en Galecop

  1. Antoon Rensen

    Nieuwegein, 26 maart 2019

    Sinds een paar dagen verblijven er 4 ooievaars in het IJsselbos (Nieuwegein-Zuid) op de afgezaagde bomen die er volop staan. Zou de gemeente een aantal van die bomen niet kunnen voorzien van een karrenwiel of een ander “plateau”, zodat ze daar kunnen nestelen? Het IJsselbos lijkt hier- langs de Wilgenroos – een ideale biotoop voor ooievaars!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk