Ontmoetingscentrum Nieuwegein/ Zeist in Coronatijd

Vrijdag 13 maart moesten de Ontmoetingscentra van Santé Partners (Vitras), in Nieuwegein en Zeist sluiten vanwege het Coronavirus. Inmiddels komen bijna alle deelnemers weer naar het Ontmoetingcentrum. Ook nieuwe cliënten kunnen voor minimaal 1 dag in de week terecht. De tijd van de lock-down heeft cliënten vaak geen goed gedaan. Zowel mentaal als lichamelijk is het belangrijk dat thuiswonende mensen met dementie én hun mantelzorgers weer een plek hebben om naar toe te gaan.

Toen werd het stil
Vanaf vrijdag 13 maart werd het ineens stil in de Ontmoetingscentra in Nieuwegein en Zeist, net als in de rest van Nederland. Voor deelnemers was dit vaak moeilijk te begrijpen. Want hoe leg je iemand met dementie uit dat ze thuis moeten blijven, omdat er een eng virus is opgedoken? Zo vroeg een deelnemer, die soms moet worden aangesproken op haar gedrag: “Ben ik niet lief geweest? Mag ik daarom niet komen?’’

Ondersteuning op afstand
Na de sluiting nam de eenzaamheid onder dementerende ouderen en de overbelasting van hun mantelzorgers toe. Om in contact te blijven is Santé Partners (Vitras) snel overgeschakeld op zorg op afstand: veel (beeld)bellen, brieven per post en mailen. Een paar weken later werd gestart met huisbezoeken: samen wandelen, helpen met de lunch of gewoon even een praatje maken. Ook ontvingen alle deelnemers een krantje van het Ontmoetingscentrum met leuke wetenswaardigheden, puzzels, quizjes, recepten en opdrachten. Iets waar deelnemers en hun mantelzorgers zich vaak op verheugden.

Weer open
Op 11 mei zijn de Ontmoetingscentra in Nieuwegein en Zeist weer voorzichtig open gegaan. Inmiddels komen bijna alle deelnemers weer naar het Ontmoetingscentrum. Ook nieuwe deelnemers kunnen voor minimaal 1 dag in de week terecht.

Het blijft soms wennen voor deelnemers. Ze moeten afstand houden en in het vervoer naar het Ontmoetingscentrum toe mondkapjes dragen. Maar het is heel waardevol dat ze weer naar het Ontmoetingscentrum kunnen komen. De tijd van lock-down heeft deelnemers vaak geen goed gedaan. Veel mensen zijn behoorlijk achteruit gegaan, zowel geestelijk als lichamelijk. Gelukkig hebben thuiswonenden dementerende deelnemers nu weer een plek om naar toe te gaan en krijgen hun mantelzorgers hiermee weer de steun die vaak zo hard nodig is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!