Katern

Ons Erfgoed: ‘De boerderij van Wttewaal’

De boerderij aan de Lekdijk-Oost 1 stamt uit 1876 en heeft vandaag de dag nog steeds een agrarische functie. De boerderij en haar voorgangster is vanaf ten minste het midden van de negentiende eeuw in bezit geweest van Barthelomeus Willem Wttewaal, een wijnhandelaar uit Leiden die later ging rentenieren in Utrecht. Tot 1922 was de boerderij in bezit van zijn nakomelingen. De boerderij en schuur hebben in de loop der jaren wel enkele aanpassingen ondergaan, zo is de boerderij in 1938 gedeeltelijk vernieuwd. De ingrepen hebben geen schade berokkend aan de gaafheid van het boerencomplex in zijn geheel.

Het dak wordt beëindigd door een witte, gedecoreerde windveer en makelaar.

Over de naam Wttenwaal, want het is niet fout geschreven zoals velen doen vermoeden. De Letter W is in feite een dubbele U (denk ook maar aan de Engelse uitspraak van de letter W. (Double U)) De familienaam Wttewaal, zoals we die heden ten dage nog kennen wordt uitgesproken als “Uuttewaal.”

De typische langhuisboerderij aan de Lekdijk-Oost 1 is aan de voet van de dijk gelegen, omgeven door weilanden. Het pand is opgetrokken uit baksteen, maar staat op een lichtblauwgepleisterde plint. De voorgevel heeft een symmetrische indeling met op de begane grond vier zesruits vensters en op de verdieping twee vierruits vensters. De vensters worden gekenmerkt door de halfronde bovenzijde. In de rechtergevel bevinden zich in het voorhuis de deur met bovenlicht en drie vensters met dezelfde halfronde vorm. Twee stalvensters openen de deel. Het (pannen-)zadeldak heeft de nok loodrecht op de dijk. Het dak wordt beëindigd door een witte, gedecoreerde windveer en makelaar. (foto 1)

Op het erf bevinden zich nog diverse schuren en een kapberg. De schuur aan de rechterzijde van de boerderij is in stijl verwant met de woning: lichtblauwe plint, twee vensters met de karakteristieke halfronde bovenzijde en een windveer als gevelbeëindiging. Een ligger in de top met een varkentje als versiering refereert nog aan het gevoerde boerenbedrijf.

Niets van de woning is meer authentiek. Zelfs niet het dak en de schuren.

De weilanden om de boerderij worden nog steeds gebruikt voor agrarische doeleinden. Momenteel woont de familie Klever in de boerderij. De familie Klever komt van oorsprong uit Jutphaas. 27 Jaar geleden hebben zij de boerderij aangekocht. Het was toen een bouwval en met eigen middelen hebben zij de woning gemaakt tot wat het nu is. De heer Klever: ‘Wij wonen met veel plezier hier aan de Lekdijk. Jammer genoeg is de A27 jaren geleden naast mijn woning terecht gekomen en hebben wij veel geluidshinder. De woning is nog steeds niet af. Iedere keer doen wij een stukje uit eigen middelen.’ De boerderij wordt momenteel gebruikt als woonboerderij met eenpaar paarden en schapen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk