Rondom de opslagbunkers in Nieuwegein wemelt het van de vleermuizen. De stadsecoloog van Nieuwegein trof bij een recent onderzoek weer meerdere soorten aan. De gemeente is zuinig op haar vleermuispopulaties. Bovendien zijn vleermuizen beschermd volgens de Wet natuurbescherming.
Friso Ockhuizen, stadsecoloog bij de gemeente, voerde onlangs vleermuisonderzoek uit in de opslagbunkers binnen de gemeente Nieuwegein. Deze bunkers maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bunkers worden gerenoveerd. De Wet natuurbescherming schrijft voor dat vooarfgaand aan bouwwerkzaamheden moet worden onderzocht of vleermuizen gebruikmaken van een pand.
Friso: “In de bunkers zelf heb ik geen vleermuizen of verblijfplaatsen van vleermuizen gezien. Rondom de bunkers trof ik meerdere soorten aan zoals de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis en watervleermuis. We wisten uit eerdere onderzoeken al dat hier negen soorten vleermuizen leven. Het is dan ook een ideaal leefgebied voor vleermuizen. Er is weinig lichtvervuiling, dus het wordt er in de nacht pikkedonker. Vleermuizen zijn nachtdieren en jagen in het donker op kleine insecten. Ook aan voedsel is in dit gebied geen gebrek.”
Bijzonder nachtdiertje
Vleermuizen zijn unieke dieren. Zo ‘kijken’ ze met hun oren. Via hun mond of neus maken de vleermuizen een extreem hoog (ultrasoon) geluid tussen de 15 en 120 kHz. Dat geluid weerkaatst tegen objecten en prooien. Deze weerkaatsing vangen vleermuizen op met hun oren en zo weten ze precies waar en hoe groot hun prooi is. Alleen met een batdetector kunnen we die ultrasone geluiden opvangen. Twintig jaar geleden waren deze batdetectoren te groot om te vervoeren. Het zijn nu handzame apparaten en dankzij de batdetector komen we steeds meer te weten over deze bijzondere nachtdieren. Elke soort heeft een eigen frequentie en ritme en eigen geluidjes als tikjes en plopjes.
Wat kunt u zelf doen?
Van de achttien soorten vleermuizen die in Nederland voorkomen, zijn er vier afhankelijk van gebouwen: gewone dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, laatvlieger en ruige dwergvleermuis. Ze kruipen via open stootvoegen in spouwmuren of zitten achter gevels of luiken. U kunt zelf iets doen voor vleermuizen. Bijvoorbeeld door in de tuin of op het balkon geen chemische middelen te gebruiken en inheemse planten te kiezen, die veel insecten aantrekken. Dat is immers voedsel voor vleermuizen.
Natuur in de stad
De gemeente Nieuwegein is momenteel bezig met een plan van aanpak om Nieuwegein de komende jaren groener en klimaatbestendiger te maken. We hebben de afgelopen maanden veel ideeën verzameld onder onze inwoners. Die ideeën verwerken we momenteel in het plan. Vergroenen doen we immers samen. In deze serie vertellen we welke groene projecten we nu al uitvoeren buiten. Wilt u meedoen? Stuur een e-mail naar: natuurindestad@nieuwegein.nl.