Onderwijswethouder Snoeren in gesprek met Oosterlicht-jongeren

Hoe ziet Nieuwegein eruit over tien jaar? Die vraag stelden de gemeente Nieuwegein eerder dit jaar aan vele Nieuwegeiners. Op basis hiervan zijn vier scenario’s voor de toekomst ontwikkeld: de Fijne Woonstad, de Bruisende Stad, de Stad van Ontmoeting en de Dorpse Stad. Onderwijswethouder de heer P. Snoeren praatte in een gastles maatschappijleer op 9 november met Oosterlicht-examenleerlingen van de Vmbo Excellentklas en vroeg hun mening over de vier scenario’s. Daniëlle Verhoeven uit deze klas werd door dhr. Snoeren benoemd tot ‘gastles-burgemeester.’

De levendige discussie over de verschillende scenario’s leverde niet een duidelijke voorkeur op. Wel kwam duidelijk naar voren dat de leerlingen een sterke sociale binding met Nieuwegein hebben, waardoor het fijn leven is. Leerlingen vinden het geen probleem om voor voorzieningen, zoals winkels, werk en uitgaansgelegenheden naar Utrecht te gaan. Een groot deel sluit niet uit dat ze na het afronden van hun opleiding toch willen verhuizen, om zo nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen buiten Nieuwegein op te doen. De heer Snoeren neemt de suggesties die hij tijdens de gastles kreeg mee naar de gemeenteraad. Na de gastles brachten alle leerlingen individueel hun stem uit voor één van de vier scenario’s via www.ikbennieuwegein.nl. De definitieve Toekomstvisie 2025 wordt vastgesteld in het voorjaar van 2016.

De gemeente Nieuwegein én het Oosterlicht stimuleert burgerschapsvorming door jongeren mee laten te denken, een mening te leren formuleren en een debat te voeren. Een leerzaam traject voor zowel de school als de gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk