Ondernemers opgelet: zo krijg je de beste digitale werkomgeving

Als ondernemer hoef je natuurlijk niet te horen dat je digitale werkomgeving op orde moet zijn. 99,99% van de bedrijven is online actief, omdat het niet anders kan. De vraag hoe je de beste digitale werkomgeving krijgt, is een stuk interessanter om te beantwoorden.

Het is geen eenvoudige vraag, omdat de digitale wereld constant in beweging is. Daarnaast heeft de coronacrisis voor de nodige veranderingen gezorgd. Veel bedrijven werken hybride of zelfs volledig remote, wat tot het nodige zweet bij IT-afdelingen heeft geleid. Wil je met jouw bedrijf een grote stap voorwaarts zetten? Check dan de tips uit dit artikel.

Hulp van experts
Natuurlijk kun je zelf een heleboel, maar als je de digitale werkomgeving écht goed wilt inrichten, komt IT consultancy van pas. Dit kun je als volgt zien: een gespecialiseerd bedrijf komt langs om je wensen te bespreken. Vervolgens wordt er projectmanagement op maat geleverd.
IT consultancy omvat een breed pakket. Dan kun je denken aan tussen haakjes simpele zaken zoals reparatie en onderhoud, maar ook aan voor leken ingewikkelde zaken zoals network security, managed services en IT migratie.

De inrichting van de werkplekken
Een goed systeem is belangrijk, de (digitale) werkplekken kun je gerust op gelijke hoogte plaatsen. Ieder bedrijf heeft immers een perfect werkende omgeving nodig. Daarbij maakt het in feite niks uit of het personeel thuis of op kantoor werkt.

Werkplekinrichting geeft iedere medewerker een werkplek die bij de wensen van deze persoon aansluit. Dat gebeurt op een breed vlak, van het kopen van de juiste laptop tot een gerichte cloud oplossing. Dit verhoogt de productiviteit en niet te vergeten het werkplezier.

Denk aan de veiligheid
Cybercriminaliteit kan voor grote problemen zorgen. Als jouw bedrijf slachtoffer wordt van een hack, kan dat veel tijd en geld kosten. Je kunt niet alles voorkomen, maar gelukkig wel het meeste. Een van de belangrijkste stappen is het inloggen. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te achterhalen zijn, zowel voor de bedrijfsservers als voor de individuele medewerkers. Een tweestapsverificatie is eveneens een aanrader.

Zorg er als werkgever ook voor dat je controle houdt over de apparaten die worden gebruikt voor de werkzaamheden. Dit houdt in dat alleen toegestane apps geïnstalleerd kunnen worden en bepaalde websites niet mogen worden bezocht. Een goede IT consultant kan het stuk veiligheid voor zijn rekening nemen, zodat je met een gerust hart aan het werk kunt.

Kijk ook naar het niet-digitale deel
Het houdt niet op bij een digitale werkomgeving. Te veel werknemers hebben een verkeerde houding achter het bureau, met diverse gezondheidsklachten tot gevolg. Voorbeelden zijn rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Dit voorkom je met de juiste afstelling van bureaus en bureaustoelen.

Daarnaast is het belangrijk om onder (en na) werktijd in beweging te blijven. Even de werkplek verlaten is goed voor lichaam en geest. Dit kan overigens heel eenvoudig, door even wat te drinken te pakken of naar een collega te lopen en een praatje te maken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk