Katern

Onder bepaalde voorwaarden kleine asbestdaken zelf verwijderen

Bent u huiseigenaar en ligt er op uw schuurtje of bij­ gebouw een asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden dit asbestdak zelf verwijderen. Is uw dak eenmaal verweerd of beschadigd dan moet u dit door een gecertificeerd bedrijf laten doen. Het is daarom interessant om op tijd uw asbestdak zelf te vervangen.

Asbest is schadelijk voor de gezondheid en het milieu
Daken die asbest bevatten, zijn minimaal 25 jaar oud. Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit deze daken. Deze vezels komen dan in de lucht en grond terecht en zijn daar­ mee schadelijk voor mens en milieu.

Asbest(vrije) daken in kaart gebracht
In 2017 heeft de gemeente Nieuwegein via luchtfotografie alle asbestvrije daken in kaart gebracht. Daarmee kwam ook in zicht welke daken waarschijnlijk nog wel asbest bevatten. Bij 400 da­ ken van schuurtjes of andere bijgebouwen is dat vrijwel zeker het geval. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het correct verwijderen van asbesthoudende dakplaten.

Bijeenkomsten voor huiseigenaren
In maart dit jaar houdt de gemeente een bijeenkomst voor deze huiseigenaren. Zij krijgen dan uitleg over de mogelijkheden om hun asbestdak te verwijderen, hoe ze de kosten kunnen beperken en hoe de gemeente hen kan helpen. Zo organiseert de gemeente dit jaar een actie waarbij huiseigenaren samen met hun buurt asbestdaken kunnen vervangen.

Geen uitnodiging ontvangen?
Ligt er op uw schuurtje of bijgebouw een asbestdak kleiner dan 35 m2 maar heeft u geen uitnodiging voor een bijeenkomst ont­ vangen? Dan bent u welkom op een van de volgende data:

  • Woensdag 4 maart, protestantse Dorpskerk aan de Nedereindseweg 1­3 in Nieuwegein, van 20.00-­21.00 uur.
  • Dinsdag 10 maart, Buurtplein Doorslag aan Parelduiker 13 in Nieuwegein, van 20.00-­21.00 uur.
  • Donderdag 12 maart op Dorpshuis Vreeswijk op Fort Vreeswijk 1 in Nieuwegein, van 20.15­-21.15 uur.

Aanmelden kan via bouwtoezicht@nieuwegein.nl.

Kijk voor meer informatie over asbest en praktische informatie over het verwijderen hiervan, neem contact met de gemeente Nieuwegein via: bouwtoezicht@nieuwegein.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren