Omelet met witlof

Rond deze tijd van het jaar is er veel aanvoer van witlof, ook wel Brussels lof genoemd. De groenten en fruit “van het seizoen” sluiten het beste aan bij wat je lichaam nodig heeft en het ligt dus voor de hand om die dan ook zoveel mogelijk in die periode te eten.
Deze week nog een recept met deze gezonde groente, maar nu in een totaal andere “setting” dan vorige week. Opvallend ingrediënt in dit recept is het appelsap. Het gaat het “iets bittere” van de witlof wat tegen. Nodig voor 2 tot 3 personen:
1 flinke struik witlof (of 2 kleintjes)
1 kleine ui
1/3 doosje champignons
½ rode paprika
olie of boter
appelsap
zout en peper
½ theelepel kipkruiden (busje 50 g-AH)
3 à 4 eieren (vrije uitloop of biologisch)
½ zakje geraspte kaas (150 g) Extra: koekenpan Verwijder eventuele lelijke stukjes van de struikjes witlof.
Snij ze in de lengte door en in de breedte in reepjes.
Pel en snipper de ui.
Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Was de paprika, verwijder het zaad en snij in kleine reepjes.
Verhit de olie of de boter in de koekenpan en bak al omscheppend, de ui, het witlof en de champignons.
Voeg de paprika, zout, peper, de kipkruiden en een scheutje appelsap toe en laat de groenten even stoven op een laag pitje tot ze wat zachter zijn.
Ondertussen de eieren loskloppen met een scheutje water of appelsap en over de groenten in de pan schenken.
Laat het ei goed tussen de groenten lopen door de pan een beetje heen en weer te kantelen.
Zet de pit op de laagste stand, leg een passende deksel op de pan (klein kiertje open houden) en laat de omelet langzaam van boven droog en van onder bruin worden.
Als de bovenkant bijna droog is, er ruim kaas over strooien (beetje kaas bewaren!).
Wanneer de kaas gesmolten is de omelet dubbel vouwen, de bovenkant met de rest van de kaas bestrooien en deze even laten smelten.
Serveer de omelet zo warm mogelijk en geef er gebakken (kriel)aardappeltjes, een groente en/of frisse sla bij.
Ook heerlijk met stevig, knapperig bruinbrood. Vegetarisch hoofd- of lunchgerecht
Tijd ca. 25 minuten
Bron: eigen recept Tip
In plaats van champignons kun je kastanjechampignons, oesterzwammen of een paddenstoelenmix nemen. Voeg evt. ook wat kleingesneden courgette of aubergine toe en/of gedroogde kruiden als peterselie, bieslook of citroenmelisse. Weetje
Witlof bevat veel vitamine C, Calcium en vezels, daarnaast bevat de groente vitaminen B1 en B2, ijzer, eiwit en koolhydraten.
Als je de witlofplant door laat schieten bloeit hij met prachtige hemelsblauwe bloemen (Cichorei). Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk