OM handhaaft tbs voor dollemansrit Vreeswijk

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep 200 dagen cel en tbs met voorwaarden geëist tegen de inmiddels 44-jarige man uit Rhenen die in juni vorig jaar een ravage aanrichtte in Vreeswijk. In de visie van het OM is de man verantwoordelijk voor een levensgevaarlijke dollemansrit waarbij hij veel angst en schade veroorzaakte.

De man sloeg op de bewuste dag op de vlucht voor de politie. Hij had drugs gebruikt en verkeerde in een psychose. Hij maakte vervolgens een dollemansrit door Nieuwegein waarbij hij auto’s raakte waaronder een auto waar iemand in zat. De advocaat-generaal vindt voor dit delict dat poging tot zware mishandeling kan worden bewezen. Verder gaat het om vernieling van goederen (auto’s en een terras), bedreiging, bezit van cocaïne en het rijden onder invloed van cocaïne en medicijnen.

De advocaat-generaal eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest en tbs met voorwaarden. Uit de rapportage naar de psyche van verdachte blijkt dat hij ten tijde van het plegen van dat feit leed aan een psychose wegens cocaïnegebruik en dat de verdachte volgens de deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht. De advocaat-generaal is van mening dat – nu de psychose is veroorzaakt door het gebruik van drugs – verdachte geen beroep kan doen op de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid. “Verdachte heeft zich zelf in die positie gebracht”, aldus de advocaat-generaal. De advocaat-generaal verbindt hier echter geen consequenties aan omdat “verdachte zo snel mogelijk aan de behandeling moet beginnen” en eiste om die reden een celstraf gelijk aan het voorarrest.

Verder adviseren de deskundigen dat een tbs met voorwaarden voldoende tegemoet komt aan de behandeling en begeleiding die verdachte nodig heeft. Het OM verenigt zich met dit advies. Tbs met voorwaarden is een lichtere vorm dan tbs met verpleging. De dader moet zich aan bepaalde voorwaarden houden. Als hij niet aan die voorwaarden voldoet, kan hij alsnog een tbs met verpleging krijgen. Hoewel een tbs’er met voorwaarden niet gedwongen wordt verpleegd, verblijft hij vaak wel in een verslavingskliniek of een forensisch psychiatrische kliniek (FPK).

De rechtbank veroordeelde de man tot dezelfde straf als die vandaag in hoger beroep is geëist. De verdachte stelde hoger beroep in. De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk