OM eist vijf jaar cel tegen Utrechter voor dodelijke crash waarbij vriend omkwam in Nieuwegein

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen Utrechter Zouhair C. De 23-jarige man veroorzaakte begin dit jaar een dodelijk verkeersongeval op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein. Bij de crash kwam zijn vriend Ilias om het leven.

Het 23-jarige slachtoffer uit Utrecht werd uit de auto geslingerd. C. reed volgens de aanklager roekeloos en veel te hard. Ook had hij geen rijbewijs. Dat was na diverse overtredingen in beslag genomen. Na het ongeluk ging de verdachte volgens het OM tussen het toegestroomde publiek staan. Hij maakte zich vervolgens uit de voeten en vloog naar Marokko. Dat neemt het OM hem, net als de nabestaanden, erg kwalijk.

TE HARD
C. reed in de nacht van 4 februari in een Volkswagen Passat met drie meisjes en zijn vriend Ilias naar Nieuwegein. Het wegdek was nat. Toch reed C. volgens het NFI op het moment van het ongeluk 98 kilometer per uur waar 50 het maximum is. Op sommige stukken daarvoor behaalde hij volgens de onderzoekers zelfs snelheden van 144 kilometer per uur.

ONGEVAL
In een bocht op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein, vlak na het passeren van een bussluis, belandde de Volkswagen Passat, met daarin het gezelschap, op de verkeerde weghelft. C. verloor de controle over het stuur en botste op drie geparkeerde auto’s. Ilias werd uit de auto geslingerd. Hij werd na het ongeluk onder een van de geparkeerde auto’s dood teruggevonden. De meisjes uit Den Bosch (16, 19 en 21 jaar) kwamen met de schrik vrij. Na het ongeluk zijn ze verhoord, maar ze werden al gauw niet meer verdacht.

C. haalde tijdens de rit meerdere keren gevaarlijk in. Ook was hij aan het bumperkleven volgens de meisjes die in de auto zaten. “Hij reed als een gek. Heel agressief”, hebben ze verklaard. De meisjes zouden C. gevraagd hebben zijn snelheid te matigen en minder gevaarlijk te rijden.

DOMME FOUT
Een andere vriend reed mee in een andere auto. “We reden speels”, verklaarde de verdachte op zitting. “Met een beetje gas geven en remmen.” De meisjes zeggen dat het wel een race leek. De Utrechter erkende in de rechtszaal te hard hebben gereden. “We zaten te dollen en ik heb te hard het gas ingedrukt. Het is een domme fout geweest”, aldus C. Dat hij een joint zou hebben gerookt, zoals de meisjes hebben verklaard, ontkende de Utrechter.

MOEDER
C. opperde tijdens de zitting dat Ilias op het moment van het ongeluk zijn gordel af heeft gedaan en de deur open heeft gedaan. De familie van Ilias reageerde daarop boos en emotioneel vanaf de publieke tribune. De moeder van de man schreeuwde dat C. haar zoon heeft vermoord. Ook een ander familielid ging door het lint. “Ze zijn even de rechtszaal uitgezet”, aldus een RTV Utrecht-verslaggever op Twitter. Nadat ze tot bedaren waren gekomen mochten de twee familieleden weer plaatsnemen op de publieke tribune.

Een tante las namens de moeder van Ilias een verklaring voor. “Ik haat je”, beet ze C. toe. “Je hebt hem alleen achtergelaten en hem dood laten gaan!” De familie verwijt de verdachte niet voor zijn vriend te hebben gezorgd na het ongeluk. “Vluchten en dan op vakantie gaan! Jij verdient de hoogste straf”, sprak de tante namens de moeder. Ook een verklaring van een oom was vol emotie. Net als de moeder van Ilias verweet hij C. dat hij naar Marokko is gevlogen na het ongeluk. De familie eist een financiële vergoeding van de verdachte.

VLUCHTGEVAAR
De rechter besloot C. eerder langer vast te houden omdat er sprake zou zijn van vluchtgevaar. Doordat de Utrechter na het ongeluk naar Marokko vloog, kon hij pas na een maand worden aangehouden. Volgens zijn advocaat handelde de man uit paniek.

BEREKENEND
De officier van justitie benadrukte eerder dat C. berekenend was na het ongeluk en dat hij niet in paniek handelde. Toen de hulpdiensten ter plaatse waren, zou hij zich tussen toegestroomde publiek hebben gevoegd. Tegen de vrouwelijke inzittenden van de Volkswagen Passat waarmee hij het ongeluk veroorzaakte, zou hij dreigend hebben gezegd dat zij niet mochten zeggen wie er reed omdat hij geen rijbewijs had.

C. zegt zelf dat hij de meisjes uit de auto heeft gehaald en heeft gevraagd of ze niet wilden zeggen dat hij had gereden. Ook zegt de Utrechter dat hij na het ongeluk iemand op de grond heeft zien liggen, maar hij wist niet dat het zijn vriend Ilias was.

“Sorry, ik hoop dat jullie mij ooit kunnen vergeven”, zei de verdachte. Volgens de familie heeft C. echter alleen spijt van het feit dat hij is aangehouden.

‘NIET GESCHROKKEN’
Volgens de advocaat van C. is hij niet geschrokken van de eis van 5 jaar. “Die is hoog, maar niet onverwacht. De officier van justitie had dit al aangekondigd”, vertelt ze. “In dit soort zaken zie je vaak dat de eis hoger is dan wat er daadwerkelijk wordt opgelegd door de rechtbank en dat verwacht ik nu ook wel.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren