OM eist 14 maanden cel tegen 25-jarige nep monteur uit Nieuwegein

Huilend vertelde de bejaarde vrouw in de rechtszaal dat zij zich enorm schaamde, omdat zij zich beet had laten nemen door een man die zich voor had gedaan als een monteur van het waterbedrijf. Hij had haar wijsgemaakt dat hij metingen moest verrichten, omdat er mogelijk gevaarlijke straling uit haar kraan kwam. Uiteindelijk ging hij er samen met een handlanger vandoor met haar kostbare sieraden en haar geld.

Een getuige die niet vertrouwde wat er drie maanden in en rond het huis van de vrouw in de Ceramstraat in Utrecht gebeurde, waarschuwde de politie. Ondertussen had ook de dochter van de vrouw in de gaten dat er iets mis was. Omdat haar moeder dementerend is, is er een alarmsysteem met camera’s en intercom in huis. Toen het alarm afging, zag zij haar moeder met een vreemde man bij de kraan zitten.

Uit de geluiden die zij hoorde maakte zij op dat er nog een tweede man in huis was. Toen zij haar moeder vroeg wat er aan de hand was, gingen de mannen ervandoor. Een van hen werd door jongens uit de buurt tegen de grond gewerkt en vastgehouden. De 25-jarige Leonardo J. moest zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Zijn medeverdachte Branko J. (zelfde achternaam) is nog voortvluchtig.

Kwetsbare ouderen
De twee worden door het Openbaar Ministerie verdacht van oplichting en het bestelen van vijf kwetsbare, oudere vrouwen. Daarbij werd steeds dezelfde babbeltruc gebruikt. Nummer een werd binnengelaten, omdat hij de bewoners wijsmaakte dat zij mogelijk in levensgevaar waren door schadelijke straling of giftige stoffen uit hun badkamerkraan. Nummer twee sloop er ongemerkt achteraan en haalde de slaapkamers van de vrouwen overhoop, op zoek naar geld, sieraden en andere kostbaarheden.

Leonardo J. beweerde bij zijn aanhouding dat hij in de Ceramstraat had staan wachten op een meisje met wie hij had afgesproken. In de rechtszaal kwam hij vandaag met een nieuwe smoes. Hij moest voor iemand op de uitkijk staan en had geen idee wat er binnen gebeurde. Dat hij door getuigen en camera’s ook binnen was gezien, was voor hem geen reden om zijn verklaring te wijzigen.

Camerabeelden
De verdachte hield ook vol dat hij niets te maken had met drie identieke babbeltruc-zaken op de Yokohamadreef, de Rupelmondelaan en de Patagoniëdreef in Utrecht. Ook daar zijn camerabeelden van en beide verdachten werden geïdentificeerd door meerdere agenten die de mannen goed kennen. Voor een vijfde geval vroeg de officier van justitie vrijspraak, omdat er geen beelden van de verdachten zijn.

Het OM eist voor de Nieuwegeiner achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij zou de slachtoffers in totaal 3500 euro schadevergoeding moeten betalen. Omdat het onduidelijk is hoeveel de gestolen sieraden waard waren, adviseerde de officier van justitie de gedupeerden om een deskundige in de arm te nemen en te proberen om de schade via een civiele procedure op de verdachten te verhalen.

Korte straf?
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om zijn cliënt grotendeels vrij te spreken, omdat de bewakingsbeelden niet duidelijk genoeg zouden geweest voor een geldige herkenning. Ook zouden de agenten die de beelden bekeken niet objectief zijn geweest. Een straf ter lengte van het voorarrest van drie maanden zou daarom lang genoeg zijn voor zijn cliënt.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. Op dinsdag 1 februari wordt uitspraak gedaan.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk