OM: echtpaar uit Nieuwegein verdiende naast uitkering duizenden euro’s met drugshandel

Het Openbaar Ministerie eist zeven jaar gevangenisstraf tegen een Poolse man uit Nieuwegein, die verdacht wordt van jarenlange drugshandel en productie. Ook zijn vrouw zou daarbij betrokken zijn geweest. Het echtpaar wordt ook verdacht van witwassen van tienduizenden euro’s en van bijstandsfraude.

De politie kwam de 34-jarige Pjotr K. drie jaar geleden op het spoor na een melding van de douane dat hij een machine voor het persen van pillen had geïmporteerd. In dezelfde periode leidde een e-mailadres waar gebruikers uit de regio drugs bestelden, naar een IP-adres bij hem thuis op de Veenwal in de wijk Merwestein. Volgens het OM heeft K. zich vanaf eind 2015 met drugshandel beziggehouden.

Op heterdaad
Klanten spraken met de Pool af om drugs af te halen, maar er werden ook pakketjes bij postagentschappen onderschept. Via het darkweb werden ook drugs aan buitenlandse klanten verkocht. Door overname van twee illegale marktplaatsen op het afgescheiden deel van internet kreeg de politie inzicht in betaling van bitcoins op een account van de Nieuwegeiner. Het cryptogeld werd volgens het OM via Bitonic omgewisseld in euro’s en overgemaakt naar bankrekeningen van Pjotr, van zijn vrouw Isabella en van zijn moeder.

Pjotr K. werd vorig jaar augustus op heterdaad betrapt toen wijkagenten een melding over geluidsoverlast op de Veenwal in Nieuwegein kregen. In zijn kelderbox was K. druk bezig om met zijn tabletteermachine pillen te persen. Bij een doorzoeking werd bijna 30 kilo aan harddrugs gevonden: MDMA en cocaïne. De drugs lagen door het hele huis; in de vriezer, in een ladekast en zelfs in de krabpaal van de kat. In de slaapkamerkast lagen zakjes met contant geld: in totaal ruim 90.000 euro.

Ontkenning
De Pool ontkent de meeste beschuldigingen. Hij zou slechts een keer zelf pillen hebben gemaakt en zijn vrouw zou er helemaal niets mee te maken hebben. Anderen zouden hem hebben gedwongen, nadat hij een groot bedrag had geleend om te gokken. Zij zouden ook de machine hebben besteld en zijn e-mailadres en telefoon hebben gebruikt. Hij wilde echter geen namen noemen.

De grote bedragen in bitcoins die K. omwisselde, zou hij met online-gokken hebben verdiend. Nogal vreemd dat hij daarmee dan niet zijn vermeende schuldeisers had afbetaald, vond de rechter. Dat had hij gedaan, zei de man snel, maar ze wilden hem niet met rust laten. Het OM en de politie hebben overigens geen aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid van onbekende anderen achter de schermen.

Volgens het OM moet Isabella van de activiteiten van haar man hebben geweten. Er lagen drugs in het hele huis en op een zakje bankbiljetten zat haar dna. Het geld kwam op haar rekeningen terecht en haar telefoon zou voor drugsdeals zijn gebruikt. Bovendien leefden zij sinds 2012 van een uitkering en hadden zij sieraden en andere dure spullen die daar onmogelijk van de betaald konden worden.

De aanklager eiste daarom een jaar cel tegen haar, waarvan 185 dagen voorwaardelijk. Omdat zij lang in voorarrest heeft gezeten, zou ze niet terug naar de gevangenis hoeven. Wel vindt het OM dat zij ook nog een taakstraf van 240 uur moet uitvoeren.

Misdaadgeld afpakken
Het is onduidelijk hoeveel geld de twee precies met de drugshandel en het witwassen hebben verdiend, maar het lijkt te gaan om enkele tonnen. Het OM wil dat zij de criminele winst gaan terugbetalen en komt ook nog met een ontnemingsvordering. Het is ook niet bekend of de gemeente Nieuwegein werk gaat maken van de bijstandsfraude. De verdachten beweren dat zij de regels niet kenden, omdat ze geen Nederlands spreken.

Volgens de advocaten van het Poolse echtpaar is er te weinig bewijs om alle beschuldigingen aan het adres van hun cliënten hard te maken. Zij pleitten daarom grotendeels voor vrijspraak. Of de rechtbank daarin meegaat, lijkt erg twijfelachtig. Over twee weken is de uitspraak.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk