Katern

Nut en noodzaak AED’s

Twee Nieuwegeinse EHBO verenigingen, het Nederlandse Rode Kruis afdeling Nieuwegein, de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) en gemeente Nieuwegein nodigen iedereen uit voor de informatieavond op maandagavond 25 januari 2016 over de nut en noodzaak van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s). U bent u vanaf 19.15 uur welkom in de Raadzaal van het Stadshuis, Stadsplein 1 te Nieuwegein.

Iedere week worden circa 300 mensen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand. Hoe eerder gestart kan worden met reanimatie, hoe groter de kans dat het slachtoffer overleeft. De ambulance die na een 112-melding op weg gaat, probeert zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Maar hij kan er niet zo snel zijn als een buurtgenoot van het slachtoffer.
Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk goed opgeleide vrijwilligers zijn die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen ingeval van hartfalen of hartstilstand. Ook is het van belang dat er zoveel mogelijk Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) op makkelijk toegankelijke plaatsen in Nieuwegein hangen. De vrijwilligers kunnen via een sms-bericht opgeroepen worden door de 112-meldkamer om te gaan helpen bij een reanimatie bij hen in de buurt.

Sinds september 2015 onderzoeken twee EHBO verenigingen binnen Nieuwegein, het Nederlandse Rode Kruis afdeling Nieuwegein en de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) of het mogelijk is gezamenlijk op te trekken om de hoeveelheid AED’s te optimaliseren en om vrijwilligers hiervoor te werven in Nieuwegein.

De gedachte gaat uit om hiervoor Stichting Hartslag Nieuwegein op te richten. Er blijkt draagkracht en expertise te zijn om te komen tot een stichting, maar er is nog menskracht nodig. Daarom is de informatieavond tevens de plek waar geworven wordt voor vrijwilligers en bestuursleden. Mocht dit lukken dan is de Stichting Hartslag Nieuwegein een stap dichterbij.

Tijdens de inloop, de pauze en de nazit is er gelegenheid voor registratie van AED’s en om zich op te geven als vrijwilliger voor dit project.

De RAVU vertelt deze avond over nut en noodzaak van een snelle start van een reanimatie en hoe vrijwilligers daarbij kunnen worden ingezet. Er zijn vrijwilligers aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Geïnteresseerden kunnen zich aan het eind van de avond opgeven als vrijwilliger of belangstellende.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk