Nieuwegeinse veelpleger compleet door het lint na aanhouding voor autokraak, rechter is er klaar mee

Een 29-jarige Nieuwegeiner die compleet door het lint ging nadat hij bij een autokraak op heterdaad werd betrapt, is door de rechter veroordeeld tot acht maanden cel. Hij mishandelde de eigenaar van het busje waarin hij had ingebroken en sloeg wild om zich heen toen de politie hem aanhield. Op het bureau probeerde hij een agent een oog uit te drukken en besmeurde hij zijn cel met ontlasting.

Als het aan de officier van justitie had gelegen was de helft van de straf voorwaardelijk geweest, maar de rechter is klaar met de Nieuwegeinse veelpleger. Hij heeft in tien jaar tijd een strafblad van 25 pagina’s opgebouwd, waarin autokraken, fietsendiefstallen en geweld de hoofdrol spelen.

Ruit ingegooid
Op zaterdag 8 februari werd een slapende vrouw wakker van lawaai op het parkeerterrein bij hun huis in de wijk Hoog-Zandveld. Ze wekte haar man, die meteen op blote voeten naar buiten rende. Zij waren extra alert, omdat er al meerdere keren was ingebroken in zijn werkbusje. Dit keer was er een steen door de voorruit gegooid. En terwijl hij op de politie wachtte, hoorde hij gerommel in de bus.

Er kwam een man naar buiten met de autoradio en een mes in zijn handen. Hij sloeg de eigenaar van het busje direct hard op zijn oog en trapte tegen zijn benen. Intussen was ook de politie gearriveerd, maar de autokraker was niet van plan om rustig mee te gaan. Met een taser en pepperspray moesten de agenten hem onder controle brengen. In het politiebusje spuugde hij een dikke klodder tegen het plafond.

Op het bureau ging het opnieuw mis. Hij mocht onder de douche de pepperspray uit zijn ogen spoelen, maar werd opnieuw agressief toen hij er onder vandaan moest komen. Er vielen over en weer klappen en de autokraker duwde zijn vinger met kracht in het oog van een van de agenten. Hij zei ook dreigend dat hij wist waar de politieman met zijn vrouw en kinderen woonde. Toen de man uiteindelijk in een cel werd gezet smeerde hij poep op het kijkgaatje in de deur en op de vloer.

Ontkenning
“Het is heel erg spijtig, dat door mijn toedoen het allemaal zo heeft moeten gebeuren. Ik was dronken, ik ben van mijzelf geen agressief persoon”, verklaarde de autokraker. Hij ontkende ondanks alle bewijzen glashard dat hij in het werkbusje was geweest en de eigenaar had mishandeld. De politie zou hem zonder reden hebben geslagen en zijn vinger was per ongeluk in het oog van een agent gekomen. De cel waarin hij werd opgesloten, was volgens hem al vies.

“Uw verklaring gaat er bij mij niet in”, zei de rechter. Het verbaast hem dat de verdachte ondanks de vele bewijzen en getuigen bijna alles blijft ontkennen. “Als je ziet hoe de eigenaar van het busje terugkwam bij zijn vrouw, doordat je probeert je spullen te verdedigen en te zorgen dat je niet kaal gestolen wordt…”, hield de rechter de verdachte voor.

Ook de politie is klaar met het onophoudelijke agressieve gedrag van de man. “We kennen hem, maar de grens bereikt. Dit is echt ‘next level’. Geef hem alstublieft een zware straf”, vroegen zij de rechter. Die vindt de reeks vervelende feiten en het gedrag eromheen bijzonder intimiderend en belastend voor de politie. Dat de verdachte stevig was aangepakt was begrijpelijk. “De situatie was daarnaar”, vond de rechter.

Schadevergoedingen
De advocaat van de man vroeg de rechter om de celstraf te beperken tot de maand dat haar cliënt in voorarrest zit. Als hij langer vastzit verliest hij zijn woning, waarschuwde zij. Maar volgens de rechter heeft hij dat aan zichzelf te danken en is er tevergeefs al van alles geprobeerd om zijn gedrag te veranderen. “Ik snap niet dat de officier van justitie nog om een voorwaardelijk straf vraagt”, vond de rechter. Hij veroordeelde de man tot acht maanden cel. Een oude voorwaardelijke gevangenisstraf van 27 dagen moet hij nu ook uitzitten.

De eigenaar van het busje heeft nog steeds psychische en lichamelijke klachten, waardoor hij ook een tijd niet heeft kunnen werken. De autokraker moet hem ruim 4.700 euro schadevergoeding betalen. De agent die hij een oog probeerde uit te drukken heeft recht op 300 euro en de Nieuwegeiner draait ook op voor de kosten van het schoonmaken van de politiecel.

De verdachte kon aan het einde van de zitting nog niet zeggen of hij zich bij het vonnis neerlegt. Hij heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk