Nieuwegeinse vader verdacht van poging om zijn baby van het leven te beroven

Een jonge vader uit Nieuwegein wordt verdacht van een poging om zijn vier maanden oude baby om het leven te brengen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 29-jarige man zijn zoontje in december vorig jaar hard vastgepakt en door elkaar geschud. Ook zou hij het kindje hard op zijn hoofdje hebben gestompt. De baby zou hierdoor schedelbreuken hebben opgelopen.
Dat bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de man. De vader ontkende daar stellig dat hij zijn zoontje iets heeft aangedaan.

Ongeluk of opzet?
Er zijn geen getuigen van de vermeende mishandeling van de baby. Het kindje raakte in december bewusteloos, mogelijk na een epileptische aanval. Omdat er van buitenaf niets te zien was, werd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis een scan gemaakt. Daarbij werden de twee verwondingen aan de schedel van het kindje ontdekt. Wanneer die zijn ontstaan is nog onduidelijk. Volgens de advocaat van de verdachte zou het kunnen dat dit op verschillende momenten is gebeurd.

De vader was de laatste die bij het kindje is geweest voor het misging. Hij heeft steeds stellig ontkend dat hij heeft geprobeerd om zijn zoontje van het leven te beroven. Het bedje van het kindje was beschadigd, maar dat zou zijn gebeurd doordat hij er tegenaan was gevallen. Hij zou zijn bewusteloze zoontje ook nog hebben gereanimeerd. Volgens zijn advocaat kan het letsel van de baby ook zijn ontstaan door een ongeluk. Als dat niet zo is, zou ook een ander de dader kunnen zijn geweest, meent de raadsman.

Meer onderzoek
Het gaat nog maanden duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. De vader wordt door een psycholoog en psychiater nog onderzocht op mogelijke stoornissen. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut buigen zich over de medische gegevens van het kindje, om meer zekerheid te krijgen over hoe en wanneer de verwondingen zijn ontstaan. De rechtbank wees een verzoek om de verdachte zijn proces in vrijheid af te laten wachten vanochtend af. De verdenkingen zijn volgens de rechtbank te ernstig. Ook zouden er tegenstrijdigheden zitten in de verklaringen die de vader heeft afgelegd. Als de rapporten van de deskundigen gereed zijn, zal hij opnieuw worden verhoord.

De volgende zitting in de zaak staat gepland op 4 juli en is opnieuw pro forma.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk